Kerk in het Achterhoekse Geesteren

Boek over vergeten Geesterense schrijver Maaldrink

Boekentips 17 februari 2021 0

Over de vrijwel vergeten schrijver D.M. Maaldrink (1851-1891) verschijnt op 10 maart een boek van de hand van Arend J. Heideman uit Gelselaar. Maadrink werd geboren in de pastorie van het Achterhoekse Geesteren en is jong in Twello overleden. Zijn nu nog verrassend aantrekkelijke novelle ‘Kanienenköpken’ is ook opgenomen in het boek. De Historische Vereniging Borculo geeft het uit als themaboek. Leden van deze vereniging ontvangen het gratis.

Geesteren schitterde in de op jeugdherinneringen gebaseerde novellen van Daniël Martinus Maaldrink onder de naam Starveld. Deels zijn die in het dialect geschreven. Het bekendst is ‘De legende van de Sprakelberg’, die in het teken staat van de rivaliteit tussen Geesteren en Borculo. Als ‘hommage’ is in 1997 een nieuwe zijweg van de Keistraat naar Maaldrink vernoemd. Van het in 1988 geplaatste kunstwerk van een vrouw met hond in Geesteren verwijst de naam ‘Vrouw van ‘t Starveld’ naar de schrijver, maar het staat verder los van hem.

Eerste steen pastorie
Een gevelsteen in de voormalige pastorie een de Pastorieweg in Geesteren herinnert nog aan de schrijver Maaldrink. Enige tijd na zijn geboorte werd hier een nieuwe pastorie gebouwd. Een steen in een zijmuur meldt dat hij hiervoor op 18 maart 1857 de eerste steen heeft gelegd. Zijn vader, Jan Dirk Maaldrink, was van 1840 tot 1874 predikant in Geesteren. Zelf werd hij ook predikant, in 1878 in Kwadijk bij Purmerend en in 1881 in Haastrecht. Een zwakke gezondheid dwong hem een jaar later al met emeritaat te gaan. Zijn stembanden waren waarschijnlijk aangetast door tuberculose.

Hij verhuisde naar Wilp en later naar Huize Jagtlust in Twello. Hier begon Daan (zijn roepnaam) te schrijven. Hij overleed op 40-jarige leeftijd in 1891. Met zijn toneelstukken trok hij landelijk aandacht en oogstte hij waardering. Zijn gedichten zijn literair gezien van weinig betekenis, maar vertellen wel meer over wie hij was en hoe hij dacht. Daarom zijn ze in de beknopte schets van zijn leven en werk eveneens belicht.

Via streekschrijver H.J. Krebbers
Hoewel Heideman jaren geleden al in het bezit kwam van alle boeken van Maaldrink liet hij ze ongelezen, in de veronderstelling dat ze nu niet meer zouden boeien. Een hernieuwde kennismaking twee jaar geleden met het werk van de in Gelselaar geboren schrijver en tijdgenoot H.J. Krebbers (1852-1936) bracht hem op andere gedachten. Over Krebbers publiceerde Heideman in 1999 bij dezelfde historische vereniging Borculo een zeer gewild boekje. Zijdeling komt Krebbers ook ter sprake in zijn nieuwe boek.

Pas vele jaren later ontdekte Heideman hoe Krebbers uitblonk met jeugdboeken en dat die nog steeds goed leesbaar zijn. Dit prikkelde hem ook een verhaal van Maaldrink te gaan lezen. Het boeide hem direct zo sterk dat hij alles van hem ging lezen en zijn levensgeschiedenis ging bestuderen. Veel informatie over hem vond hij in het familiearchief dat is ondergebracht bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem. Op zijn speurtocht naar informatie over Maaldrink en zijn werk vond Heideman ook het graf van de schrijver terug op de begraafplaats in Terwolde. Opmerkelijk is dat geen enkele foto van de schrijver bekend is, terwijl die van zijn ouders al goed bewaard zijn gebleven.

Foto Arend J. Heideman. Op de voorzijde van het boek over de schrijver D.M. Maaldrink prijkt een oude tekening van de zuidzijde van de Hervormde Kerk te Geesteren. Niet bekend is wie deze tekening heeft gemaakt.

Plaats een reactie

0 Reacties