Groninger Kroon
Boekentips 24 november 2022 0Vandaag verschijnt het boek Groninger Kroon, Atlas van Groninger appelrassen van schrijver Rogier Verhagen. Groninger Kroon geeft een prachtig overzicht van de streekrassen die Groningen rijk is.
Wat is er mooier om bij de keuze voor een nieuwe appelboom in de tuin te kiezen voor een typisch Gronings appelras? Maar welke dan? Wordt het de Groninger Pippeling, de Winschoter Glorie, de Zoete Veger of toch de Groninger Kroon? Het ene appeltje is direct eetbaar, lekker zoet of juist lichtzuur. De andere soort moet je even bewaren voor die goed ‘op smaak’ is. Er zitten grote verschillen in smaak, grootte van het fruit of juist in het gebruik van de appels.
Wil je een appelboom in je tuin zetten, dan helpt Groninger Kroon je een goede keuze te maken. Daarnaast levert het boek informatie over een goede verzorging van de (jonge) bomen en het voorkomen van ziekten. Zo draag je bij aan het behoud van het eetbare erfgoed dat zo’n appelras eigenlijk is. Dit boek geeft bovendien een paar suggesties voor wat je kunt doen met de soms 400 kilo appels per boom per jaar. Alle informatie wordt met mooie, sfeervolle foto’s in beeld gebracht en op een toegankelijke wijze beschreven. De lezer wordt met dit boek enthousiast gemaakt voor (het behoud van) Groningse appelrassen.
Rogier Verhagen: “‘Appelliteratuur’ is er nauwelijks. Alle kennis zit in het hoofd van de pomologen en een enkele geluksvogel onder hen heeft de pomologenbijbel bij uitstek, het Boek van Knoop uit 1750 in de kast staan. Aan registreren van appelsoorten doen pomologen tegenwoordig ook niet. Het duurt járen voor een lekker appeltje door de ballotage komt. Het aangemelde bewijsmateriaal moet namelijk eerst aantoonbaar ergens – al dan niet vanaf de ent – opgroeien en appeltjes voortbrengen die door een deskundig panel liefst met smaak verorberd moeten worden, voordat opname in een registratie alleen al wordt overwógen. Waar haal je dan als geïnteresseerde leek, betrokken Groninger en liefhebber van (eetbaar) cultuurhistorisch erfgoed de kennis vandaan om bewust een bepaalde typisch Groningse appelsoort in de tuin te planten?”
Alex Vissering, beroeps-Groninger en zanger-liedjesschrijver:
“De Groninger Kroon staat al jaren in mijn tuin en maakt veel mensen in mijn dorp blij. De Langezuiten boom (zoete kroon) is in de familie wereldberoemd vanwege de ‘haite bliksem’. De andere, nog onbekende appelboom is sappiger, milder en zacht zoetzuur. Het is waarschijnlijk ook een Groninger ras, naar verluidt bij een borg gekweekt. Ik hou van de doorhangende takken van de appels en in de herfst zijn het de ‘swaade liesters’ die alles netjes opeten en opruimen. In dit prachtige boek van Rogier Verhagen ga ik op zoek naar de oorsprong van mijn trotse appelbomen.”
Over de auteur
Rogier Verhagen is opgeleid als journalist en heeft ruime ervaring in de communicatie en persvoorlichting. Hij is als ZZP’er werkzaam in de zorgsector, de (lokale) overheid en de natuursector. Ooit werkzaam bij Het Groninger Landschap gaf een afscheid nemende directeur enten van fruitbomen aan haar gasten cadeau. Vooral de enten van de ‘Groninger Kroon’ waren populair. Toen hij wilde opzoeken wat deze appelsoort nu zo bijzonder maakt was er nauwelijks informatie over Groningse appelrassen te vinden. Dus besloot hij zelf een boek te maken, geschreven voor een breed publiek.
Titel: Groninger Kroon, Atlas van Groninger Appelrassen / auteur: Rogier Verhagen / ISBN 9789023259435 / aantal pagina’s 132 / verkoopprijs € 27,50
0 Reacties