Voorjaarstradities in Drenthe
Boekentips 13 april 2023 6Een bekende weerspreuk luidt: Als het op Sint-Pieter (22 februari) vriest, dan vriest het nog veertien dagen. Dat betekent dat Sint-Pieter het einde van de winter kan betekenen, maar het kan ook weer beginnen te vriezen. Hiermee begint het nieuwe boek Voorjaarstradities in Drenthe die op 13 april is gepresenteerd bij Kunstplaza Schurer in Assen.
“Iedereen die dit boek gelezen heeft, begrijpt dat het geen probleem is dat tradities en gebruiken door de eeuwen heen veranderen en zich vernieuwen. Het feest blijft hetzelfde. Men weet vaak niet wat nu de achtergronden van tradities en feesten zijn. Waar komt dat nu vandaan en wat betekent het precies. Waarom vieren we het? In dit boek hebben wij dat uitgelegd. Belangrijk is in te zien dat wij uit het verleden zaken overnemen die wij belangrijk vinden en dat wij daar bewust of onbewust veranderingen in aan brengen. Achter al die tradities en feesten zit dus een verhaal. Tradities spelen zich niet uitsluitend op een individueel niveau af, ze zijn een belangrijke factor voor een maatschappelijke cohesie,” aldus de samenstellers.
In de literatuur over voorjaarsgebruiken komt een aantal opvallende elementen terug, zoals het gebruik van (jong)groene takken in huis, eieren en de lentegodin Ostara. Maar ook ommegangen, processies, paasvuren en as spelen een rol. Onze voorouders kenden veel tradities als het ging om het toejuichen en verwelkomen van de lente.
Dit boek is een combinatie van (historisch) onderzoek naar Drentse voorjaarstradities en Drentse literatuur over het voorjaar. "Niet alleen duiken we historische bronnen op; ook de nieuwe lentetradities komen aan bod. Net als in de voorgaande boeken – over Sinterklaas en midwintergebruiken – is er aandacht voor de Drentse taal door streektaalwoorden die betrekking hebben op het voorjaar of de lente nader te verklaren."
Over de samenstellers:
Abel Darwinkel is tekstschrijver, redacteur en presentator bij Taal & Tekst. Abel schrijft verhalen in het Drents en het Nederlands en leest regelmatig voor uit eigen werk. Ruim vijftien jaar heeft hij gewerkt als streektaalfunctionaris bij het Huus van de Taol in Beilen.
Henk Nijkeuter studeerde Nederlands en geschiedenis aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius te Groningen. Hij volgde de opleiding tot archivaris aan de Rijksarchiefschool in Den Haag. Daarna voltooide hij de studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2001 promoveerde hij aan de RUG op een proefschrift over het literaire bedrijf in Drenthe. Henk is thans hoofd Collecties en Publiek bij het Drents Archief te Assen.
Rik Klaucke studeerde journalistiek in Utrecht en beeldende kunst in Noorwegen. Hij werkte als bureauredacteur bij diverse landelijke televisie- en radioprogramma’s. Thans is Rik directeur van het Stedelijk Museum Coevorden.
Voorjaarstradities in Drenthe / Abel Darwinkel, Henk Nijkeuter, Rik Klaucke / ISBN 9789023258797 / aantal pagina’s 220 / verkoopprijs € 29,95
Naober mag 5 boeken weggeven. Stuur vóór 25 april een mail naar info@naober.nl o.v.v. voorjaarstradities.
6 Reacties
Willemien Schoneveld
Ik zal te laat zijn met mijn reactie. Of is het misschien nog mogelijk om dit mooie boek te mogen ontvangen? Als voorzitter van Museum Eungs Schöppe leek het mij namelijk heel interessant om de informatie te lezen.
S.Koops
Ik zou graag dit boek winnen omdat ik een Drent ben oet Zwiggel.
W.Bakker van Eijk
Voor de huiskamer in het verpleeghuis Zonnekamp waar mijn moeder zit met 8 bewoners. Mooi om voor de lezen en bekijken
will
Dit lijkt mij een fantastisch boek.
Ik woon bij de grens van Drenthe in Overijssel en kom er vaak.
Graag doe ik mee.
Jan Nijman- Nijman
Liep vroeger ook met een palmpasenstok en een netje met eieren om men nek.
Simone Kroes
Graag dit boek winnen, mijn lieve moeke kwam uit Drenthe