meisje zoekt koelte voor ventilator

Hou het koel!

Tips om jezelf en je huis veilig koel te houden

Gezondheid 25 juni 2020 0

Hitte in Nederland. Steeds vaker lijkt het in Nederland ook wel of we in de tropen zitten. Of het nu door de opwarming van de aarde komt of omdat de aarde sowieso klimaatwisselingen laat zien door de eeuwen heen, daarover zijn de meningen verdeeld. Maar feit is dat we in de huidige tijd steeds vaker te maken hebben met een periode van tropische hitte.

Risico
Veel mensen kunnen enorm genieten van de warmte. Maar voor heel veel mensen kan de tropische hitte ook een risico met zich meebrengen. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

Drink voldoende water
Drink voldoende water! Als je ouder wordt, neemt het dorstgevoel af, maar het lichaam droogt nog wel uit. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Eigenlijk ben je al te laat met drinken zodra je dorstgevoel krijgt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Uiteraard mag je je water ook vervangen voor gezonde drankjes en thee. Of maak de smaak van water eens lekkerder met een limoentje, een takje munt of een knolletje gember.


Bescherming tegen de zon
Zoek de schaduw op om je lichaam koel te houden en jezelf te beschermen tegen de zonkracht. Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon. En smeer de huid in met zonnebrandcrème, ook als je in de schaduw zit! De zon komt ook dwars door een parasol heen en reflecties - bijvoorbeeld aan het water - kunnen ervoor zorgen dat je alsnog verbrand.


Beperk lichamelijke inspanning in de middag
Doe niet teveel als het erg warm is. Inspanning kan zorgen voor het snel oplopen van je lichaamstemperatuur. Hou een siësta op het heetst van de dag, 's middags rond de klok van twaalf. Dus bewaar dat klusje in de tuin voor de minder warme dagen, of sta 's morgens wat vroeger op en stop op tijd voor de hitte.


Houd de woning koel
Begin de dag goed met ventileren. Als het buiten nog koel is kun je de ramen en deuren even tegen elkaar open zetten om de warmte uit het huis te krijgen. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid laag blijft. Als de luchtvochtigheid te hoog is, wordt het binnenklimaat ietwat klam waardoor je sneller gaat transpireren.

Zodra het buiten opwarmt is het beter om de boel af te sluiten, helemaal als een raam of deur pal in de zon staat. Maak gebruik van goede zonwering. De meeste warmte houd je tegen als de zonwering aan de buitenkant zit (rolluiken, screens of een zonnescherm). Maar ook de gordijnen dicht kan al schelen.

Heb je een ventilator of, nog beter, een airconditioning. Zet hem aan voor een koele luchtstroom in huis.

Een goed geïsoleerd huis wordt minder snel warm. Is je woning nog niet goed geïsoleerd, kijk dan eens of het mogelijk is om bijvoorbeeld dakisolatie en dubbel glas aan te brengen. Heel vaak zijn hier subsidiepotjes voor. Vraag bij de gemeente eens naar de mogelijkheden.

Is het thuis te warm?
Zorg dan voor verkoeling buitenshuis. In een park of bos is het in de schaduw vaak een stuk koeler. Of ga naar het zwembad of een waterplas in de buurt. Parasol mee, voldoende drinken en af en toe even een plons in het water voor de nodige verkoeling. Als je naar openbaar water gaat, check dan vooraf even of de waterplaats veilig is in verband met stromingen of blauwalg.

Hoge zonkracht

Op hete dagen is de kracht van de zon waarschijnlijk ook erg hoog. Ultraviolette (UV ultraviolet ) straling tussen de 7 en 8 betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus goed tegen de zon! De zonkracht wordt voortdurend gemeten door het RIVM. De actuele zonkracht vind je op de website over zonkracht.

Covid-19 en hitte

Kan ik de ventilator veilig gebruiken?
Voor persoonlijk gebruik is de ventilator ter verkoeling een aanrader. Wil je nog meer verkoeling, plaats dan een bevroren fles water voor de ventilator. Het RIVM zegt hierover: "Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat, ook nu met het coronavirus."

Wordt het coronavirus verspreidt door de airconditioning?
Volgens diverse deskundigen is de kans hierop zeer klein. Voor geen enkel virus zijn er bewijzen dat deze juist door airco of klimaatcontrolesystemen verspreiden.

Huisdieren en hitte

Ook onze huisdieren hebben erg veel last van de warmte en kunnen veel minder goed tegen de hoge temperaturen dan hun baasjes. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Maar met enkele eenvoudige tips loods je je huisdier zonder problemen door de hete dagen.

Allereerst is het belangrijk om oververhitting te herkennen bij je huisdier. Als je dier heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten, rode slijmvliezen heeft en lusteloos lijkt, grijp dan direct in!

Breng je dier naar een koele plek en zorg voor voldoende vers water om te drinken. Wanneer je je dieren wil verfrissen door hen nat te maken, doe dat dan met lauw water! Koud water heeft namelijk net het tegenovergestelde effect: hun bloedvaten trekken samen om de lichaamswarmte te behouden.

We hoeven hopelijk niet meer te benoemen dat het absoluut uitgesloten is dat je je hond achterlaat in de auto. De temperatuur in de auto kan in vijf minuten al buitenproportioneel oplopen. De kans is groot dat je lieve hond komt te overlijden omdat jij heel even de winkel in gaat voor een kleine boodschap.

Tot slot nog even dit: Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben!

Plaats een reactie

0 Reacties