De 5 secondenregel

Gezondheid 15 november 2023 0

De 5 secondenregel is een veelgehoorde uitspraak die stelt dat eten dat op de grond valt nog veilig is om te eten als je het binnen 5 seconden opraapt. Deze regel is echter een fabel. Bacteriën, waaronder ook ziekteverwekkers, zitten overal op, ook op de grond. Zodra eten op de grond komt, kan het dus besmet raken met bacteriën.

Onderzoek

Onderzoek van de Universiteit van Illinois heeft aangetoond dat zelfs na zeer kort contact met een besmet tegeltje er aanzienlijk veel bacteriën waren overgedragen. Ook onderzoek van de Aston University in Birmingham heeft aangetoond dat er binnen een fractie van een seconde al bacteriën op het gevallen voedsel zitten.

Hoe sneller, hoe minder

Hoe sneller je eten oppakt, hoe minder bacteriën er op terechtkomen. De hoeveelheid bacteriën op het voedsel neemt echter wel toe naarmate het langer op de grond ligt.

Hard-of-zachtregel

Als je twijfelt of je voedsel nog veilig is om te eten, kun je de hard-of-zachtregel volgen. Deze regel stelt dat droog voedsel, zoals een koekje, nog veilig is om te eten als het op de grond is gevallen, terwijl vochtig voedsel, zoals een plakje kipfilet, beter weggegooid kan worden.

Conclusie

De 5 secondenregel is een fabel. Bacteriën kunnen zich zeer snel verspreiden. Als je eten op de grond valt, is het beter om het weg te gooien. Als je twijfelt, kun je de hard-of-zachtregel volgen.

Foto: pxhere.com

Plaats een reactie

0 Reacties