Gezond slapen

Gezond slapen

Gezondheid 7 januari 2020 0

Kwaliteit van leven. De meesten van ons hechten hier veel waarde aan. Maar, hoe zit het met uw kwaliteit van slapen? Aangezien een mens pakweg 30% van zijn leven slaapt, bepaalt de nachtrust voor een groot deel onze kwaliteit van leven.

De afgelopen 100 jaar is de mens ongeveer anderhalf uur per nacht minder gaan slapen. Een trend die ongetwijfeld te maken heeft met ontwikkelingen in onze maatschappij. Hoe voller de agenda van sommige mensen is, hoe meer ze slaap beschouwen als iets wat zonde van de tijd is. Onderzoek heeft echter aangetoond dat lekker en voldoende slapen onontbeerlijk is voor goed functioneren overdag. Slaap is een regenererend proces dat zorgt voor lichamelijk en geestelijk herstel van de beslommeringen van de dag. Zeg maar; ‘de accu van je lichaam’ opladen. Goed slapen heeft een positieve invloed op ons functioneren. Het maakt ons alerter en het bevordert ons geheugen omdat de hersenactiviteit na een goede nacht slaap hoger is. Ook onze creativiteit en productiviteit nemen toe na een goede nachtrust. Doordat je lichaam tijdens het slapen het hormoon cortisol aanmaakt is je gemoedstoestand overdag ook beter.

Een goede nachtrust
Naast je fysieke en psychische gesteldheid zijn er 4 belangrijke factoren van invloed op jouw nachtrust:

1. Wat doe je voor je gaat slapen?
Stressvolle bezigheden hebben een nadelige invloed op de slaap, het is goed om je geest tot rust te laten komen voor het slapen gaan. Ontspannen dus. Denk aan sporten (tot 2 uur voor het slapen gaan), rustgevende muziek, het lezen van een ontspannend boek of het nemen van een warm bad -een half uur voor je naar bed gaat.

TIP: Gebruik geen computer of i-pad voor het slapen gaan. Het lcd- scherm straalt onnatuurlijk licht uit wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine vermindert.

2. Wat eet je voor je gaat slapen?
Uit onderzoek is gebleken dat voedingsen leefgewoontes grote invloed hebben op de nachtrust. Beperk het nuttigen van alcohol en cafeïne houdende dranken zoals koffie, cola en zwarte thee voor het slapen gaan.

TIP: Eet niet te laat op de avond, je lichaam moet namelijk hard werken om het voedsel te verteren, daardoor slaap je minder ontspannen.

3. Je slaapomgeving;
Deze heeft grote invloed op je gemoedstoestand, denk daarbij aan kleur, geluid, licht, temperatuur en geur. De slaapkamer moet rust en ontspanning uitstralen.

TIP: Er zijn veel essences te koop voor aroma-lampjes, kies voor een natuurlijk etherische olie, dit heeft een rustgevende werking en zuivert bovendien de lucht.

Het ene bed is het andere niet
De vierde factor is het bed. Iedereen is uniek, iedereen is anders. Wat voor de een een goed bed is, kan mogelijk niet geschikt zijn voor de ander. Van belang zijn o.a.; lengte, gewicht, lichaamsbouw, favoriete slaaphouding, temperatuur– en vochtregulering en eventuele aandoeningen. Heel wat factoren om rekening mee te houden. Een geschikt bed kies je dus niet zomaar! Een zorgvuldige analyse van bovenstaande punten is nodig om de juiste persoonlijke keuzes te maken. Daar zit ook het verschil tussen de prijsaanbieders en de speciaalzaken. Er zijn zelfs al meetsystemen op de markt om heel precies en objectief het bed te kunnen adviseren waar je het best op slaapt. Nederland loopt samen met Belgie voorop als het gaat om innovatie in de slaapbranche.

TIP: Morgana biedt haar klanten de mogeliijkheid voor een uitgebreide slaaptest. Zo ervaar je in 8 minuten wat uw ideale bed is.

Slaapkamer weetjes:
√ Een niet verduisterde slaapkamer maakt dik. Onderzoek toont aan dat licht tijdens de slaap leidt tot een slechtere stofwisseling.

√ Niet alleen het matras is bepalend voor een goede ondersteuning, ook de bedbodem en het hoofdkussen hebben een belangrijke taak en dienen te zijn afgestemd op elkaar.

√ De huisstofmijt houdt niet van dons. Dekbedden van dons zijn juist geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie omdat deze dekbedden beter ventileren en beter vocht reguleren, in tegenstelling tot synthetische dekbedden, zal de huisstofmijt zich hier minder snel nestelen.

√ Bij het bepalen van de maat van je bed is het belangrijk dat de matraslengte 20 tot 30cm langer is dan je zelf bent. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor je hoofdkussen zodat je juist op het matras ligt.

√ Sommige matrassen kun je aan elkaar ritsen. Dit is prettig als je last hebt van de naad tussen twee matrassen. Alternatieve oplossing voor dit probleem is een topdek matras, voor veel mensen ligt dit echter te warm, met name in de zomer.

√ Veel zijslapers hebben schouderklachten omdat zij op een bed slapen dat niet optimaal bij hun lichaamsprofiel past. De heup en schouder ondervinden dan te veel druk. Een geprofileerd bed biedt de oplossing.

√ Sporten bevordert de kwaliteit van de slaap. Wie moeite heeft met in slaap vallen of licht slaapt heeft baat bij minstens vier keer per week twintig minuten sporten.

√ Een glas warme melk kan de slaap bevorderen, maar nog beter is een melk/banaansmoothie. Hierin zitten zowel triptofaan als koolhydraten, die de werking van het slaapverwekkende triptofaan versterken.

√ Pubers slapen meer dan volwassenen, maar ze worden pas laat op de avond slaperig en kunnen daardoor vaak moeilijk vroeg opstaan. Door het uitslapen krijgen ze te weinig daglicht, waardoor ze pas laat weer slaperig worden. En zo is de vicieuze cirkel rond.

√ Bij een normale slaap wordt een mens vele keren per nacht wakker. Vaak niet eens bewust. Je maakt vijf cycli van diepe slaap door van elk ongeveer anderhalf uur. Daartussen ontwaak je vaak even.

√ Mensen die last hebben van het slaapgedrag van hun partner missen gemiddeld twee uur slaap per nacht. Snurken en getrek aan het dekbed zijn volgens Brits onderzoek de grootste boosdoeners. Dat laatste is relatief makkelijk op te lossen: kies voor twee aparte dekbedden!

Bron: Hessel Lubbers (Morgana) Ondernemer in nachtrust

Plaats een reactie

0 Reacties