Griep, Covid of een normale verkoudheid?
Lees hier wat je het beste kunt doen om snel beter te worden.
Gezondheid 2 januari 2024 0Koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Het heerst weer en veel mensen om je heen hebben er momenteel weer last van. Maar hoe weet je of je griep, corona of een normale verkoudheid hebt?
Wat is het verschil tussen griep, corona en verkoudheid?
Het griepseizoen waarin de meeste mensen ziek worden loopt ruwweg van half december tot begin maart. De grootste kans op een verkoudheid loop je in de herfst en de winter. Covid kun je het hele jaar door krijgen, maar is momenteel weer op een hoogtepunt.
Griep, covid en verkoudheid worden allemaal veroorzaakt door een virus, maar het zijn verschillende virussen.
Covid-19 wordt zoals bekend veroorzaakt door het coronavirus, griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Verkoudheid wordt niet, zoals veel mensen nog steeds denken, door kou veroorzaakt. Verkoudheid kan worden veroorzaakt door maar liefst 200 (!) verschillende virussen, het rhinovirus is het meest voorkomende virus.
Symptomen
De symptomen van griep zijn over het algemeen ernstiger. Griep en Covid en kunnen leiden tot complicaties zoals longontsteking, met zelfs een ziekenhuisopname tot gevolg. Terwijl verkoudheid meestal mildere symptomen heeft.
Wil je het écht zeker weten, doe dan even een coronatest. Covid lijkt inmiddels afgezwakt tot een ‘gewone’ griep en inmiddels al zo ingeburgerd dat mensen er al niet zoveel rekening mee houden. Maar weet dat er nog steeds mensen zijn die ernstig ziek kunnen worden van zowel griep als covid en er zelfs aan kunnen komen te overlijden. Neem daarom je voorzorgsmaatregelen als je ziek bent en probeer verdere besmetting te voorkomen.
Behandeling
Er zijn geen specifieke behandelingen voor één van deze virussen. Met rust, voldoende drinken en pijnstillers zoals paracetamol om de symptomen te verlichten ben je het snelst weer beter. Val jij in een hoogrisico doelgroep, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan in sommige gevallen een antiviraal middel voorschrijven om ernstige complicaties te voorkomen.
Wie loopt er meer risico op complicaties?
Meestal weet je het zelf wel of je in een risicogroep valt. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde chronische aandoeningen als astma en hartproblemen en oudere, verzwakte mensen lopen meer risico op complicaties door covid en griep. Hoor jij in deze groep, zorg dan op tijd voor je griepprik of coronavaccinatie. Meestal krijg je vanzelf een oproep. Je kunt de griep op covid hiermee niet altijd voorkomen, maar je vermindert het risico op ernstige complicaties en een ziekenhuisopname.
Voorkomen en beschermen
Voorkomen is beter dan genezen. Eet gezond, beweeg voldoende en ventileer de ruimtes waarin je verblijft.
Als je ziek bent, ga dan niet naar je werk om je collega’s te besmetten en vermijd drukke plekken als uitgaansgelegenheden en winkels. Was je handen vaker met zeep en draag eventueel een mondkapje. Dit kun je ook doen als je zelf besmetting wilt voorkomen.
Waarom krijgt men vooral in de winter griep?
e temperaturen lager en de lucht droger, een ideaal klimaat voor het griepvirus. Ook zitten mensen in de winter vaak meer en dichter bij elkaar. Het virus verspreidt zich hierdoor makkelijker.
Kun je griep voorkomen?
Het enige wat je kunt doen is een griepprik of coronavaccinatie halen. Toch zijn er zelfs dan mensen die griep of covid krijgen. Virussen muteren steeds en de griepprik en/of coronavaccinatie werkt alleen tegen de belangrijkste virussen die op dat momenten heersen. De vaccinaties worden daarom ook elke keer aangepast en verbetert waardoor herhaalprikken nodig blijven
Kun je vaker de griep krijgen in een jaar?
Helaas wel. Als je de griep of covid al hebt gehad ben je niet immuun. Het influenzavirus is er in verschillende subtypen, en ook die kennen weer allerlei mutaties. Hierdoor kun je steeds opnieuw ziek worden.
Hoelang duurt de griep?
Meestal duurt de koorts en de pijn bij griep drie tot vijf dagen. Meestal word je ook vanzelf weer beter. Vaak duurt het wel weer even voordat je je weer goed fit voelt.
Er kunnen wel allerlei complicaties komen zoals longontsteking. Als dat het geval is, ga dan altijd even langs de huisarts.
Wanneer naar de huisarts?
Als je langer dan vijf dagen ziek bent. Maar ook als je zo benauwd wordt dat je naar adem hapt, hoge koorts blijft aanhouden, als je suf wordt of veel slijm ophoest. Ook als je griep hebt gehad, koortsvrij was en na een paar dagen toch weer koorts krijgt.
Ook als je onder een risicogroep valt, is het soms verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.
Risicogroepen zijn: mensen met een hart- of vaatziekte, een longziekte zoals astma of COPD, diabetes, een nierziekte of weinig weerstand hebben door een ziekte of medicijnen, zoals chemotherapie. Ook mensen die ouder zijn dan 60 jaar kunnen meer risico lopen.
Mag je sporten als je ziek bent?
Als je koorts hebt, kun je beter niet gaan sporten. Je lijf heeft immers veel energie nodig om weer beter te worden. Met sporten verspil je kracht en hierdoor vertraagt je herstel alleen maar. Sporten met koorts kan zelfs gevaarlijk zijn.
Veel drinken bij koorts
Als je (hoge) koorts hebt, verlies je doorgaans veel vocht. Daarom is het belangrijk om veel te drinken. Water of thee bijvoorbeeld. Veel mensen knappen op van een kop gemberthee. En een vers gemaakte kom kippensoep of groentesoep is vaak ook erg lekker. Het is een lichte maaltijd die door het zout vaak even een oppepper geeft.
Nog meer tips:
- Het recept voor oma's kippensoep vind je hier: Oma's Kippensoep
- De beste tips voor een gezond immuunsysteem lees je hier
0 Reacties