Een onaangemane mondgeur
Wat kun je hier aan doen?
Gezondheid 19 juli 2020 0Een frisse adem, dat wil iedereen! Iedereen heeft wel eens last gehad van slechte adem. Of halitose, de medische term voor een vieze mondgeur. Er rust vaak nogal een taboe op het hebben van een slechte adem. Want hoe zeg je tegen iemand waarmee je staat te praten dat er een onaangename geur uit zijn of haar mond komt? Maar hoe vervelend ook, de betrokkene is er toch mee gebaat zijn om dit te weten.
De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Sommige mensen met een slechte adem hebben er zo veel last van, dat ze erdoor gehinderd worden in hun sociale en intieme contacten.
Wil je weten of jij een slechte adem hebt? Vraag het eens aan je partner, een goede vriend(in) of tandarts.
Smaak
Een goede of slechte smaak in de mond zegt niets over een slechte adem. Iemand kan tijdelijk uit zijn mond ruiken, bijvoorbeeld door eten van gekruid voedsel, drinken van alcohol of roken. Iets wat eenvoudig is op te lossen met een stukje kauwgom of door even je tanden te poetsen. Maar iemand met halitose ruikt altijd uit zijn mond. De oorzaak heeft weinig of niets te maken met wat u eet of drinkt.
Oorzaken van slechte adem
Slechte adem ontstaat meestal door bacteriën in de mond. Die bacteriën maken van voedselresten gas, zoals zwavelstof. De bacteriën kunnen zitten:
- in aanslag op de tong (meest voorkomende oorzaak)
- in etensresten tussen tanden en kiezen
- roken
- drinken van alcohol
- bij ontstoken tandvlees
- in gaatjes onder een vulling of kroon
- of onder een gebitsprothese
- in de keelamandelen, zoals bij ontsteking of amandelsteentjes
's Nachts en als je lang niet gegeten heeft, maken de bacteriën meer gassen. Dan is de omgeving voor de bacteriën ideaal om gassen te maken. Daarom ruikt je adem bij het opstaan vaak nog erg onaangenaam wat door iets te eten en te drinken en je tanden te poetsen opgelost kan zijn. Immers wanneer je wat eet of drinkt, maken de bacteriën minder gassen.
Minder vaak voorkomende oorzaken van slechte adem zijn bijvoorbeeld:
- stress
- bijholteontsteking
- ontstoken amandelen
- maagklachten, maagzuur
- bijwerkingen van medicijnen
Adviezen bij een slechte adem
- Zorg goed voor uw tanden en tandvlees: goed poetsen, tandenstokers gebruiken en flossen.
- Ga elk jaar of half jaar voor controle naar de tandarts.
- Verwijder tongbeslag met een tongschraper of zachte tandenborstel.
- Drink en eet gezond en regelmatig: 3 maaltijden en maximaal 4 kleine tussendoortjes, zoals rauwkost.
- Als je rookt: stop met roken.
- Geen alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan met mate.
- Zelfzorgmiddeltjes tegen slechte adem van de drogist als mondspoeling en mondspray zouden kunnen helpen.
Medicijnen tegen slechte adem
Medicijnen tegen slechte adem zijn er niet.
Je kunt proberen of mondspoeling helpt. Bijvoorbeeld een mondspoeling met waterstofperoxide. Of dit echt helpt, is niet bewezen. Bovendien kan het een verkleuring van je tanden en tong geven als bijwerking. Ook kan mondspoeling de smaak in je mond veranderen en na een week een stroeve tong veroorzaken. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal als je stopt met de spoeling.
Natuurlijke middelen tegen een slechte adem
-
Avocado
Avocado is niet alleen super gezond omdat er heel veel vitaminen en mineralen in de vrucht zitten. Maar avocado helpt ook schadelijke bacteriën in de maag te neutraliseren en pakt een slechte adem daarom bij de bron aan. -
Komkommer
Neem een plakje komkommer in de mond en laat het plakje nog even tegen uw gehelte rusten. De komkommer ruimt de bacteriën die mogelijk voor een onfrisse adem zorgen op uit je mond. -
Zonnebloempitten
Wanneer je na het eten op een paar zonnebloempitjes kauwt en daarna een glas water drinkt, zorgt dit ervoor dat geurtjes die na het eten in je mond zijn achtergebleven, verminderen. -
Kaneel
Maak zelf een natuurlijke mondspoeling met water, kaneel en honing. Kaneel heeft een antibacteriële werking waardoor dit zelfgemaakte mengsel de bacteriën in je mond neutraliseert.
Wanneer naar de huisarts met slechte adem?
U kunt contact opnemen met de huisarts als de adviezen tegen slechte adem niet genoeg helpen.
0 Reacties