Wegsnijden of weggooien: wat te doen bij schimmel op uw voedsel?

Gezondheid 15 november 2023 0

Schimmels zijn een groep eukaryote organismen die overal in de natuur voorkomen. Ze zijn te vinden in de lucht, op planten, in de grond en zelfs in ons eigen huis. Schimmels zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en spelen een rol bij de afbraak van organisch materiaal.

Hoe herkent u schimmel?

Schimmels zijn vaak te herkennen aan hun donzige, pluizige of harige uiterlijk. De kleur kan variëren van wit tot groen, zwart of blauw. In sommige gevallen kan schimmel ook een sterke, muffe geur hebben.

Wat te doen bij schimmel op uw voedsel?

Als u schimmel op uw voedsel ziet, is het belangrijk om te bepalen of het veilig is om het nog te eten. Bij harde voedingsmiddelen, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden. In zachtere voedingsmiddelen, zoals zachte kaas, yoghurt, jam, augurken, hummus of vlees en vis, is het beter om het hele product weg te gooien.

De reden hiervoor is dat schimmels vaak mycotoxinen produceren. Mycotoxinen zijn giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De hoeveelheid mycotoxinen die wordt geproduceerd, hangt af van het type schimmel en de omstandigheden waaronder de schimmel groeit.

In zachte voedingsmiddelen is het moeilijk om te bepalen hoeveel schimmel zich binnenin heeft verspreid. Daarom is het beter om het hele product weg te gooien om het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren.

Wat als u per ongeluk schimmel heeft gegeten?

In de meeste gevallen is het ingeslikte beetje schimmel niet giftig. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken. Toch is het verstandig om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Als u deze symptomen ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Tips om schimmel te voorkomen

  • Bewaar uw voedsel op een koele, donkere plek.
  • Eet voedsel binnen de houdbaarheidsdatum.
  • Was uw handen grondig voordat u aan eten gaat zitten.
  • Reinig uw keukenapparatuur en -oppervlakken regelmatig.

Conclusie

Het is belangrijk om alert te zijn op schimmel op uw voedsel. Als u schimmel ziet, is het beter om het product weg te gooien. In de meeste gevallen is het ingeslikte beetje schimmel niet giftig, maar het is toch verstandig om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.

Foto: pxhere.com

Plaats een reactie

0 Reacties