Last van wespen

Overlast, tips, wespennest en bestrijden

Gezondheid 4 september 2020 0

Momenteel hebben we in Oost-Nederland te maken met een enorme wespenplaag. Het komt door de warmte en de droogte. Daardoor ontstaat broeierig weer en daar houden de wespen van. Vooral in de Achterhoek en Twente staan de telefoons van ongediertebestrijders roodgloeiend.

De Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB) ziet een toename van wespenoverlast. “We zien dat de overlast van wespen door de zachte winters en warme zomers komen. Dat komt door de klimaatverandering."

Hoornaar
Ook de gevreesde Aziatische hoornaar duikt op. Deze megawesp dook al eerder op in Zeeland, Zuid-Holland en Limburg. De vespa velutina eet veel bijen en andere insecten op. Daarom is het dier in 2016 op de zogenoemde Europese Unielijst geplaatst, een overzicht van 66 exotische diersoorten die zich niet in Europa mogen verspreiden.
Mensen die denken dat ze de extreem grote wesp zien, moeten dat zo snel mogelijk melden op waarneming.nl.


Tips tegen wespen

Vooral rond augustus vliegen wespen veel uit op zoek naar voedsel.

  • Raak niet in paniek als er een wesp in je buurt vliegt. De kans dat ze zich bedreigd voelen en juist gaan steken is dan vele malen groter.
  • Als kinderen limonade knoeien, trek ze dan direct schone kleding aan. Zorg ook dat de handen en monden van kinderen steeds goed schoon zijn. Laat kinderen door een rietje drinken.
  • Doe altijd een viltje op je glas met drinken als je buiten zit. Veel mensen belanden in het ziekenhuis omdat ze een wesp in de keel hadden.
  • Dek etenswaren buiten altijd af. Wespen eten er graag van en brengen zo schimmels en bacteriën over op je eten.
  • Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen zodat wespen niet binnenkomen.
  • Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, zoals een buffetje rottend fruit.
  • Hang aan het begin van de zomer een nep-nest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op.
  • Lok alleen wespen en geen bijen in je wespenval. Gebruik bier met limonade (radler) en plaats de val op voldoende afstand.
  • Roep op tijd de hulp in van professionele bedrijven als een wespennest buiten voor overlast zorgt, of binnenshuis op een onhandige plek zit.

Bestrijding wespen, bijen en hommels

Het is belangrijk om in bepaalde situaties de bestrijding tegen wespen in te zetten. Wanneer er overlast is of er gevaar dreigt, kunnen ongediertebestrijders de wespen bestrijden. Bij bijen en hommels geldt dit niet! Deze soorten zijn beschermd en mogen niet bestreden worden.

Wespennest

Wespen leven in een wespennest en dit is vaak een knap staaltje bouwwerk. Ze bouwen dit nest helemaal zelf door houtvezels zeer fijn te kauwen tot papierachtige pulp. Wespen hebben vaste aanvliegroutes naar het nest.

Hoe ziet een wespennest eruit?

Nesten van een gewone wesp of een hoornaar zijn roodbruin van kleur. Het nest van de Duitse wesp ziet er grijzig uit, omdat deze alleen droog verweerd hout gebruiken. Een wespennest heeft meestal een diameter van twintig tot veertig centimeter met wanden die wel meer dan twee centimeter dik zijn. Het wespennest is bijna geheel gevuld met raten die zeshoekig van vorm zijn voor een stevige constructie. Vaak zijn er meerdere in- en uitvliegopeningen in een wespennest.

Locaties wespennest

Om wespen te bestrijden, moet je weten waar het wespennest zit. Een bevruchte koningin zoekt in het voorjaar een geschikt plek om haar eitjes te leggen. Wanneer het in april droog, zonnig en warm is, komen er meer nesten dan wanneer dit niet het geval is.
Om haar nest goed te beschermen, is dit vaak op een moeilijk bereikbare plek. Wespen zijn slimme beesten en hebben maar een kleine ingang nodig om in een holle ruimte een wespennest te bouwen. Je kunt het wespennest vinden door de aanvliegroute te ontdekken. Zodra je wespen continue naar een bepaald punt ziet vliegen, dan heb je waarschijnlijk de ingang van het nest gevonden.

Dit zijn de meest voorkomende plekken voor een wespennest:

  • Op zolder
  • In de schuur of zelfs in huis
  • In de grond
  • In de spouwmuur
  • Tussen houten balken
  • In de schoorsteen
  • Onder dakpannen of de dakgoot
  • In een boomholte

Wespennest bestrijden

Een wespennest bestrijden is een gevaarlijke klus. Wanneer het wespennest makkelijk te bereiken is kan je eventueel zelf, met een goede voorbereiding, deze bestrijden. Durf jij het aan? Of bel je liever een professionele ongediertebestrijder die deze spannende taak van je overneemt.

Bronnen: Milieu Centraal, Ongediertebestrijden.nl en NVPB

Plaats een reactie

0 Reacties