Aspergesoep van asperge-afval

Gebonden aspergesoep

van aspergeschillen en aspergekontjes

Koken 22 april 2021 0

Ga je asperges maken, maar gooi je het asperge-afval altijd weg? Zonde! Want dit schilafval is de basis voor een heerlijke aspergesoep. Bovendien gebruik je de asperge zo helemaal en gaat er niks verloren. Zo geniet je dus dubbel van het witte goud!

Ingrediënten (4 personen)

  • Asperge-afval (de kontjes en de schillen van zo’n 18 witte asperges)
  • 1 liter kookvocht (kippenbouillon) van de asperges (eventueel aangevuld met water)
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 2 klontjes roomboter
  • een scheut witte wijn of witte port
  • 1/2 bosje platte peterselie
  • 50 gram roomboter
  • 3 el bloem
  • een paar gekookte groene of witte asperges ter garnering
  • peper en zout

Bereidingswijze

Kook de asperges in groente- of kippenbouillon en bewaar niet alleen de schillen en kontjes, maar ook het kookvocht. Daarmee heb je al de basis van de soep. Met het toevoegen van laurier en foelie maak je de asperges extra lekker.

Smelt de twee lepels (room)boter in een grote soeppan met dikke bodem. Fruit hierin het sjalotje met een snufje zout tot dit glazig is. De sjalot mag niet bruin worden.

Voeg vervolgens de kontjes en de schillen van de asperge toe. Even kort aanbakken en doorroeren. Afblussen met wijn of port.

Doe het bouillon-kookvocht erbij en breng zachtjes aan de kook. Laat dit zo'n 20 minuten op een laag vuurtje pruttelen zodat de smaken er lekker doorheen getrokken zijn. Hierna kan het vuur uit en kan de bouillon trekken. Voor de lekkerste smaak laat je de boullon een nacht trekken. Na het trekken (de volgende dag), zeef je de bouillon.

Maak nu een roux om de soep gebonden te maken. Smelt de boter in een grote soeppan (je kunt ook dezelfde pan gebruiken, maar dan moet je de aspergebouillon even apart bewaren en de gebruikte soeppan schoonmaken). Bloem erdoor roeren en een paar minuten doorroeren totdat het goed gemengd is. Voeg nu al roerend beetje bij beetje de aspergebouillon toe.

Breng de soep op smaak met zout en peper. Naar smaak kun je ook wat citroensap en nootmuskaat toevoegen. Eventueel kun je op het laatst nog gerookte zalmsnippers toevoegen.

Voor een lekkere gevulde soep verdeel je gekookte aspergestukjes of aspergetoppen op een bord en giet je de aspergesoep daar op. Nog even garneren met fijngesneden peterselie en je kunt smullen!

Plaats een reactie

0 Reacties