Basisrecept voor rodekool
Zoals oma het klaarmaakt
Koken 20 september 2024 0Koopt u rodekool ook altijd in een potje? Want echt lekker zoals moeder hem maakte, krijg je hem niet nooit echt.
Maar met dit basisrecept gaat het vast en zeker wél lukken. Niet bang zijn, doe niet te mager. Want met één lepeltje suiker en azijn redt u het niet. Met smaakmakers als appel, laurierblad en kruidnagel en een kaneelstokje en flink wat roomboter wordt de rodekool net zoals u vroeger bij moeder proefde.
Ingrediënten
- 1 rodekool
- 3 zoetzure appels, schillen en klokhuis verwijderen.
- 50 gr roomboter
- 5 el suiker
- 8 el azijn, bijv. balsamicoazijn of appelazijn
- 1 kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 8 kruidnagels
Bereiding
Snijd de rodekool en de appels flinterdunne repen. Met de keukenmachine is dat een fluitje van een cent!
Doe dit in een grote kookpan met 500 ml water. Doe de overige ingrediënten erbij.
Breng alles aan de kook en zet het vuur dan heel laag, op het laagste pitje. Met de deksel op de pan in 2 uur (maar langer mag ook) gaar stoven. De rode kool wordt dan lekker zacht. Of stoven totdat het vocht verdampt is en de rodekool lekker zacht is (let op dat 't niet gaat aanbranden!).
Proef of de rodekool goed op smaak is. Naar smaak eventueel wat extra suiker en azijn toevoegen en wat peper.
0 Reacties