Boerenkool met paprika

Boerenkool met paprika

Maar kijk ook naar de andere variatietips!

Koken 8 februari 2021 0

We blijven met deze temperaturen nog lekker even bij de boerenkool. Nu met paprika. Maar er zijn ook veel variaties mogelijk, onderaan dit artikel staan een aantal verrassende variatietips.

Dit recept is voor vier personen.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels (kruimig)
  • 600 g boerenkool (panklare)
  • 2 rookworsten (a 250 gr)
  • 25 gr boter
  • Versgemalen peper
  • 150 gram spekjes (uitgebakken)
  • 1 paprika
  • Ca. 200 ml melk

Bereiding

Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkool in een grote pan doen en de aardappels erop leggen. Voeg zout toe.

Schenk zoveel water bij dat de aardappelen net onder water staan. Boerenkool en aardappelen afgedekt aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken

Rookworsten uit verpakking nemen en op de aardappels leggen. Boerenkool en aardappels in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken. Rookworsten uit de pan nemen en onder deksel warm houden.

Boerenkool en aardappelen afgieten. Boerenkool en aardappels fijnstampen. (Dit kan met een aardappelstamper, maar kan ook met de mixer op de zachtste stand).

Boter toevoegen en steeds een scheutje gekookte (!) melk toevoegen. Net zoveel tot alles smeuïg is.

Uitgebakken spekjes toevoegen en paprika in stukjes (je kunt ook kiezen voor rauwe of gebakken uitjes) toevoegen.

Op smaak brengen met zout en peper en evt. een scheutje azijn.

TIP: pak eens de mixer ipv de aardappelstamper. Hiermee wordt de stamppot heerlijk smeuïg.

TIP: Doe wat jullienne gesneden uitjes in een schaaltje met azijn, peper en zout. Een lekkere pittig bijgerecht om bij de boerenkool te eten!

Variatietips:

  1. Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappels door 500 g panklare koolraap en verleng de kooktijd met 5 minuten. Voeg 1/2 eetlepel tijm toe. Vervang de rookworst door 300 g knapperig bruingebakken shoarmavlees.
  2. Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 g boter en roerbak 300 g panklare prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetlepels paprikasalade (potje)en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op.
  3. Met geitenkaas en tomaat: Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 g Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.
  4. Vervang de rookworst en de spekjes voor 100 gram chorizo worst en de verse paprika voor een flinke gerookte paprika uit pot. Zo krijgt deze boerenkool een Spaanse twist

Plaats een reactie

0 Reacties