Steak & Risotto met Prei & Bosui

Steak & Risotto met prei & bosui

Buitenkoken voor kookliefhebbers op een buitenkeuken

Koken 15 april 2022 0

Buitenkoken voor kookliefhebbers op een buitenkeuken.

Ingrediënten

  • 1 grote rundersteak(s)
  • 200 gram risotto
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • Verse oregano
  • 250 ml witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepels truffelolie
  • 50 gram roomboter
  • 1 prei
  • 1 zakje tuinbonen
  • 4 bosuitjes
  • Je eigen favoriete bbq kruidenmix
  • Provençaalse kruiden
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Tijd 45 min. Moeilijkheidsgraad: Medium.

Wij hebben voor dit gerecht een Grandhall Stone Island met Elite & een Camp Chef Skillet & Dutch Oven gebruikt.

Risotto op de zijbrander
Zet de zijbrander op hoog vuur en plaatsen een Dutch Oven op de zijbrander. Vervolgens doe je een scheut olijfolie in de Dutch Oven.

Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze in de pan. Voeg hierna de risotto toe en bak deze 2 minuten mee. Blus af met de witte wijn, snij de oregano fijn en voeg deze toe. Als de wijn bijna is verdampt voeg je kippenbouillon toe zodat alles net onder water staat. Zet het vuur nu op halfhoge stand en laat het rustig koken. Als de bouillon bijna weg is voeg je herhaaldelijk opnieuw kippenbouillon toe, na ongeveer 20 minuten is het klaar. Voeg nog een beetje roomboter en truffelolie toe om de risotto nog wat extra smaak te geven.

Steaks & Prei op de directe grill en indirecte grill
Zet het deel van de BBQ zonder bakplaat op hoog en doe de kap even dicht. Wanneer de BBQ een temperatuur heeft bereikt van 250 graden kun je beginnen. Mix in een bakje wat Provençaalse kruiden met olijfolie. Smeer de steaks in met de Provençaalse kruidenmix, zout & peper. Grill nu op hoge temperatuur het vlees dicht met mooie grillstrepen. Leg het daarna op het indirect rooster, zet de BBQ op halfhoge stand en doe de klep dicht. Wanneer het vlees in de kern een temperatuur van ongeveer 48 à 50 graden heeft, is het medium rare en hoef je het alleen nog maar even 5 à 10 minuten te laten rusten. Grill tussendoor de prei aan beide kanten kort, zodat je er mooie grillstrepen op hebt staan. Leg ze daarna op het indirecte rooster (boven rooster) om nog even door te garen en eventueel warm te houden. Op het laatste moment grill je de bosuitjes kort mee. Tijdens het grillen smeer je het vlees en de groentes nog een keer in met de Provençaalse kruidenmix en andere smaken die je toe wilt voegen, zoals je favoriete BBQ-kruiden, peper & zout.

Tuinboontjes op de bakplaat
Pel de tuinbonen en leg deze op de hete bakplaat, op halfhoog vuur met een klein klontje boter. Ze zijn snel klaar wanner ze een beetje zacht beginnen te worden en een mooie bruine kleur hebben.

Nog meer…
Tuurlijk, waarom niet. Ruimte genoeg en we zijn toch al bezig met verschillende temperatuurzones.

Leg ook nog wat ciabatta’s op het boven rooster en smeer het brood in met de Provençaalse olijfolie mix of 'Café de Paris' boter en voeg peper en zout toe. Altijd lekker om er knapperig, luchtig en kruidig brood bij te hebben. (Tip, dit kun je ook van tevoren doen). Wij hebben van tevoren al jus gemaakt, deze warmen we in enkele minuten op in een skillet op het directe rooster op hoge stand. En we grillen er tussendoor ook nog een venkel bij voor wat extra smaken, 5 minuten op het directe rooster en 15 minuten op het indirecte rooster).

Op deze manier maak je maximaal gebruik van deze buitenkeuken en zijn we gewoonweg heerlijk aan het buitenkoken.

In een moeite door
Zeker, want wij hoeven tussendoor niet meer naar binnen en blijven lekker buiten. Pak een paar mooie planken, snij je vlees in mooie stukken zodat iedereen je perfecte garing kan zien! Verdeel de groentes, een beetje jus en alle andere bereidingen op het bord, geniet ervan met familie of vrienden.

Eric van Det

Eric van Det is Chef en BBQ specialist. Hij verzorgt kookdemonstraties, workshops en catering vanuit zijn bedrijf HvD Originals. Eric combineert zijn specialismen met passie en ideologie. Eric wil het lokale en natuurlijke verenigen met ouderwetse, beproefde methodes, deze in een nieuw jasje zetten en herintroduceren. Hij doet dit door alle producten duurzaam, natuurlijk, lokaal en op maat te maken om zo te voldoen aan de persoonlijke wens van een persoon, levensstijl en omgeving. Eric werkt nauw samen met Roost Buiten Koken. Roost Buiten Koken heeft een enorm assortiment op het gebied van buiten koken, zoals: Barbecues, inbouw BBQ’s, buitenkeukens, gietijzeren pannen, buiten-kooktoestellen en terrasverwarmers, maar ook allerlei accessoires als sauzen, stoere BBQ messen, leren schorten, kolen, verlichting en nog veel meer. Bezoek Roost Buitenkoken aan de Tolstraat 17 in Haaksbergen of kijk online in de webshop: www.roost-buitenkoken.nl

Plaats een reactie

0 Reacties