Gegrilde groenten met kabeljauw
Koken 3 september 2019 0Het fijne van dit recept is dat de vis uit elkaar mag vallen. Normaal gesproken is dat niet gewenst. Het gerecht is eenvoudig voor te bereiden en erg lekker. Zorg ervoor dat de barbecue nog gebruiksklaar is!
Benodigdheden (voor 4 personen)
- 400 gram kabeljauw, het liefst in zijn geheel
- 600 gram groenten: wortel, witte biet, selderij of prei
- 1 deciliter olijfolie
- sap van ½ citroen
- 100 gram boter
- 50 gram walnoten
- 1 citroen
- verse kruiden: basilicum, peterselie, tijm, dille
Bereidingswijze
Zet een pan water met wat zout op en breng het aan de kook. Schil de groenten en snijd deze in kleine stukjes. Varieer in formaat. Snijd de wortel bijvoorbeeld schuin en de selderij in de lengte. Zo krijgt u straks een leuke variatie op het bord. Zet de oven aan op 140º Celsius.
Blancheer de groenten in ongeveer 4 minuten beetgaar en giet ze af. Zo blijven ze lekker knapperig. Breng ze direct op smaak met wat peper en zout en de helft van de olie en de boter. Doe de kabeljauw in een ovenschaal. Besmeer de vis met peper, zout en olie. Leg de laatste boter er bovenop en sprenkel er citroensap overheen. Doe de walnoten erbij en dek het geheel af met aluminiumfolie of vetvrij papier. Zet de schaal gedurende ongeveer 20 minuten in de oven.
Grill op de barbecue (!) of grillplaat de groenten kort aan en verdeel deze over de borden. Leg hierop ‘lamelgewijs’ de stukjes kabeljauw. Verdeel alles over de borden. Hak de kruiden fijn en meng deze door het vocht van de vis, dat nu een jus geworden is. Schenk de jus over de vis heen.
Eet smakelijk!
Dit is een bijdrage van Eric van Veluwen, chef-kok van de Keuken van Hackfort in Vorden
0 Reacties