Oostenrijkse goulashsoep
Koken 24 februari 2020 0Met die storm en regen van afgelopen dagen smaakt de winterkost extra lekker. Zo ook deze smaakvolle Oostenrijkse goulashsoep. Eén van de meest populaire soepen onder de wintersporters. Een heerlijke kruidige soep vol groente, rundvlees en aardappelen.
Goulashsoep is van oorsprong een Hongaarse gerecht. Je kunt goulash eten als soep, maar ook als warme schotel met bijvoorbeeld rijst of aardappelen. De traditionele smaak heeft de soep te danken aan het karwijzaad (kummel), dat je al van ver kunt ruiken. Het kost wel iets meer tijd om deze soep op tafel te krijgen, maar het is alle tijd meer dan waard!
Ingrediënten
- 300 gram rundvlees
- 2 uien, gesnipperd
- 2 rode paprika’s in stukjes
- 100 gram magere spekblokjes
- 1 eetlepel milde paprikapoeder
- 2 eetlepels azijn
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel kummel (karwijzaad)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 middelgrote aardappelen in blokjes
- 2 runderbouillonblokjes
- 1 liter water
- 1 el olie
- 1 el olijfoli
- 1 tl marjolein
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 1 fijngehakte rode peper
Bereidingswijze
Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur. Verhit 1 el boter met 1 el olie. Snij het vlees in dobbelstenen van ongeveer 1,5 centimeter. Laat eventueel vet eraan zitten, want dit heb je nodig voor de smaak. Kruid het vlees met zout en peper en bak rondom goudbruin.
Schep het vlees uit de pan en bak de spekjes in de overgebleven boter/olie. Voeg daarna de ui, knoflook en paprika toe en fruit deze kort mee.
Voeg de kruiden en tomatenpuree toe en bak deze 3 minuten mee. Doe daarna het vlees (met vocht) terug in de pan en voeg water, azijn en de bouillonblokjes toe.
Breng aan de kook en zet de pan daarna op de kleinste pit op laag vuur. Laat het geheel 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen.
Kijk na 2 uur of het vlees zacht geworden is. Is dat het geval, dan is de soep bijna klaar en kun je de aardappelblokjes toevoegen. Deze moeten nog een half uur mee pruttelen. Is het vlees nog niet zacht, laat de soep dan nog langer pruttelen.
TIP: Serveren met desembrood met roomboter.
Eet smakelijk! Ik zie u graag terug op ernakookt.nl.
Heeft het u goed gesmaakt? Hebt u een mooie foto van uw gerecht of heeft u opmerkingen over een recept? Dan kunt u dit delen in dew reacties of via info@naober.nl.
0 Reacties