Frisse rabarber-appeltaart
Koken 3 juni 2021 0Het is rabarbertijd! Van ongeveer mei tot juli kun je genieten van deze lekkere en gezonde groente. Combineer de zoete, lichtzure smaak eens met zoete appels in deze heerlijke frisse rabarber-appeltaart.
Ingrediënten
- 6 geschilde friszure appels (bv Granny Smith), in plakjes gesneden
- 150 gr fijne suiker
- 500 gr rabarberstelen, in stukjes
- 1/2 tl kaneel
- 1 el melk
- 30 gr ongezouten boter
DEEG - 300 gr bloem
- 150 gr ongezouten boter, in blokjes
- 1-2 el heel koud water
- 1 ei
EXTRA - slagroom of vanillevla
- een beetje suiker om te bestrooien
Bereiding
DEEG
Doe de bloem en de boter in een keukenmachine of bewerk de combinatie met een mixer tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Voeg vervolgens het ei en het ijskoude water toe. Draai het geheel tot een gladde bal. Verpak het deeg in plasticfolie en zet het ca. 30 minuten weg in de koelkast.
Verwarm de over voor op 180 C graden.
APPEL-RABARBERMENGSEL
Smelt de 30 gram ongezouten boter zachtjes in een grote koekenpan. Voeg hieraan de appels en suiker toe. Bak zachtjes op een laag vuur in 2-3 minuten. Voeg vervolgens de stukjes rabarber en kaneel toe en bak dan nog eens 2 tot 3 minuten, tot de appels en de rabarber een beetje zacht wordt.
Vet een grote taartvorm in. Laat het fruitmengsel afkoelen.
Rol het deeg uit (op een werkblad dat dun bestrooid is met bloem, gaat dit makkelijker) tot een lap. De deeglap moet een flink stuk groter zijn dan de taartvorm. Snijd uit de omtrek van de deeglap een reep van 2,5 cm breed en plak dit op de rand van de vorm. Bestrijk met wat water. Vul de taartvorm met het afgekoelde fruitmengsel.
Snijd het overgebleven deeg in lange repen en dek de taart hiermee. Bestrijk met wat melk en bestrooi met de extra suiker.
Bak de taart 35-40 minuten tot het deeg goudbruin is. Serveer haar direct warm uit de oven met dikgeslagen slagroom of vanillevla.
Wist je dat rabarber heel erg gezond is? Lees hier alles over deze vitaminebom.
0 Reacties