Appeloogst

Appels oogsten

Wanneer zijn je appels plukrijp

Streekproducten 30 september 2021 0

Lekker hè, die verse appels? Heb je zelf ook een appelboom in de tuin en kun je niet wachten om je tanden in die frisse appel te zetten? Lees dan hier even wanneer je de lekkerste appels plukt en hoe je ze het beste bewaart. Het aroma en de vitaminen moeten de kans hebben gekregen zich goed te ontwikkelen. Want bijten in een appel die verkeerd of te vroeg is geoogst is zo jammer!

Plukrijp
Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn. Maar dat zie je niet goed aan de buitenkant. Hanteer daarom deze handige tip: Pluk appels altijd zorgvuldig. Ruk ze nooit van de takken. Een appel is pas goed rijp wanneer deze gemakkelijk kan worden geplukt. Als het steeltje van de appel gemakkelijk van de tak loslaat als je deze draait, is de appel klaar om geoogst te worden.

Vaak vind je dan ook al appels onder de boom. Mankeert hier niks aan en zijn ze mooi gaaf, dan zijn de appels meestal klaar om geplukt te worden. Naast de verandering van kleur kun je ook ruiken als de appels plukrijp zijn. appels al ruiken.


Eetrijp
Let wel, plukrijp betekent niet automatisch ook eetrijp! Vers geplukte appels zijn vaak nog te hard en te zuur om te eten. Zo kun je zomerappels meestal na een weekje wel eten. Herfstappels zijn vaak een maand na de oogst pas lekker en winterappels doen er zelfs enkele maanden over om goed op smaak te komen. Appels met een langere rijptijd kun je het best zo laat mogelijk plukken. Want aan de boom worden ze sneller eetrijp en komen ze bovendien beter op smaak.


Bewaren
In de juiste omstandigheden kunnen appels tijdens de wintermaanden langere tijd worden bewaard. Appels kun je natuurlijk gewoon op de fruitschaal bewaren, maar in de koelkast zijn ze langer houdbaar. Als je de appels naast een banaan legt, rijpen ze sneller. In de koelkast kun je appels zo'n twee tot vier weken bewaren, buiten de koelkast is dat hooguit een week.

Heb je na de pluk een flinke hoeveelheid appels en lukt het niet ze allemaal in de koelkast te bewaren? Bewaar ze dan koel; de ideale bewaartemperatuur is 4-5°C. Een perfecte plek om appels lang te bewaren is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid door de vloer af en toe nat te maken.

Melige appels
Zijn je appels toch melig geworden? Dan hoeven ze nog niet weggegooid te worden. Maar maak er bijvoorbeeld appelmoes of een zoet-zure saus van. Je kunt de appels ook bakken en vullen met bijvoorbeeld bruine suiker. Alleen de geur al doet je vanzelf watertanden. Tip voor de kerstdagen!
Bovendien kun je melige appels ook prima verwerken in gerechten. Doe dat niet in de appeltaart! Maar in een muffin of pannenkoek zijn ze nog heel lekker.

Plukkalender
Op fruittrends.nl vind je een handige 'plukkalender' voor fruitbomen. De meest bekende appelsoorten, maar ook ander fruit worden hierin genoemd. Zo heb je een mooi overzicht wanneer het fruit in jouw tuin geoogst kan worden!
Let wel! De weersomstandigheden hebben een grote invloed op de oogsttijd, de pluktijden in de plukkalender gelden alleen als indicatie. Bij een vroeg en warm voorjaar zal de natuur voorlopen. Bij een koud en nat voorjaar zal de natuur achter lopen op het overzicht. KLIK HIER voor de fruitkalender.

Plaats een reactie

0 Reacties