Studenten halen de bessenoogst binnen
Streekproducten 24 juni 2023 0
Al 40 jaar werkt Jos Lubberdink (65) in de bosbessenkwekerij La Française tegenover de Intratuin in Enschede en hij geniet er nog elke dag van. Waarom? "Het is heerlijk werken in en met de natuur. Je hebt een gevoel van vrijheid. In het voorjaar snoeien we alles netjes want daar pluk je in de zomer de vruchten van. In het najaar maken we jammen en sappen. En in de winter komen we even tot rust." Dat plukken gebeurt met de inzet van wel 40 mensen, vrijwel uitsluitend scholieren die een zakcentje willen bij verdienen. Want bessen plukken is arbeidsintensief. Bijna alles gebeurt met de hand.
Exclusief
Jos Lubberdink begon zelf op 15-jarige leeftijd als plukker. Aan de Kwekkeboomweg tussen Enschede en Buurse zijn de eerste struiken geplant voor La Française. "In de jaren '60 waren bosbessen nog echt exclusieve, luxe vruchten", vertelt Jos. "We waren de enige die de bessen had en verkochten ze bijvoorbeeld aan hotel Carelshaven in Delden." Nu liggen de bosbessen in praktisch elke supermarkt omdat grote bedrijven ze over de hele wereld exporteren en met zeer kleine marges, grote machines en veel bestrijdingsmiddelen de prijzen laag houden. Bij La Française komen mensen die een puur en onbespoten product zoeken. "We hebben geen klanten die alleen komen kijken. Ze komen hier om te kopen", vertelt Jos Lubberdink die, nadat hij zijn Heao-diploma op zak had, op de kwekerij ging samenwerken met toenmalig eigenaar Jan Poot. "Zijn vrouw was Française en met haar hulp hebben we een handel met Frankrijk opgezet." Behalve vruchten werden ook planten gekweekt en bloembollen verkocht.
Kritisch
De vruchten van La Française zijn onbespoten en trekken kritische consumenten die het gebruik van bestrijdingsmiddelen zo beperkt mogelijk willen houden. "Onze klanten zijn heel enthousiast over onze bessen", vertelt Jos. "De bessen smaken echt beter dan de bessen uit het buitenland, zo horen we van onze klanten. Bovendien is onze kwaliteit constant. Er zitten geen 'vieze' of zachte bessen tussen."
Streekmarkt
Jos is al zo'n tien jaar actief als bestuurslid van de maandelijkse Streekmarkt in Delden. "Delden draait heel mooi", zegt de bessenkweker tevreden. Ruim vijf jaar geleden kwam er een boerderijwinkel op het terrein van La Francaise bij. Er kwam een samenwerking tot stand met onder meer Eko Twente.
Sappen
"Ik ben toen ook begonnen meer spullen van collegaboeren uit de regio te verkopen." Het aanbod is groot. Er zijn vers ingevroren bessen, veel heerlijke sappen en jammetjes te koop bij La Française, bijvoorbeeld gemaakt van cranberry's, mispels, pluots (kruising van abrikoos en pruim), kwetsen, tayberries, aalbessen, morellen en vijgen.
Openingstijden:
Vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur aan de Willemsbeekweg.
http://www.bosbessenkwekerij.nl/
0 Reacties