De Melktapperij

Streekproducten 17 juli 2023 0

Heleen Lansink is boerin met een missie

'De melktap is onze deurbel'


Ze schrijft columns, is regelmatig gespreksleider in discussies over duurzaamheid, maar ze voelt zich vooral boerin, een boerin met een missie. "We kennen allemaal de problemen van klimaatverandering en dierenwelzijn. En we willen allemaal een gezonde bodem en schone lucht", zegt Heleen Lansink uit Sint Isidorushoeve. "Want zodra je bepaalde producten eet, ben je eigenlijk mede-verantwoordelijk voor de achteruitgang van onze biodiversiteit. Maar we kunnen er iets tegen doen. We kunnen nog veranderen."

Deurbel
Heleen Lansink en haar man Rogier houden zo'n 85 koeien aan de Stegenhoekweg in Sint Isidorushoeve waar zij al zes jaren een boerderijwinkeltje met een melktap aan de weg hebben staan. "De melktap is onze deurbel naar de rest van het verhaal dat we graag aan iedereen willen vertellen." Heleen volgde een opleiding tot docent Zorg en Welzijn en was zeer actief in het bestuur van de studentenvereniging. Maar toen ze Rogier ontmoette, koos ze ervoor om boerin te worden. "Samen met mijn man een bedrijf runnen in samenwerking met de natuur, collega’s en mensen die het boerenleven een warm hart toedragen, dat maakt mij heel enthousiast."

Kringlopen
Dat het niet bij woorden alleen blijft, bewijst wel het feit dat het echtpaar probeert zoveel mogelijk 'kringlopen sluitend' te maken op het boerenbedrijf. Dit betekent dat Rogier en Heleen de mest van hun koeien hergebruikt op eigen land. Niets verlaat het erf. En al het gras en maïs, het voer voor de dieren, produceren zij allemaal zelf. "Dat is duurzaam, want er wordt niet af en aan gereden met vervuilende vrachtwagen."

Wieg
Maar Heleen Lansink doet veel meer. Ze staat aan de wieg van een fonds dat boeren moet helpen duurzamer te worden. "De discussie die vaak wordt gevoerd is: hoe kunnen we gezonder gaan eten? Maar ons eten is over het algemeen al uitstekend. We zouden veel meer moeten praten over hoe we beter en vooral duurzamer kunnen produceren." Heleen, moeder van vier kinderen, vindt dat agrarische grond over het algemeen duur is. Ze wil daarom boeren helpen grond aan te kopen als ze op hun boerderij te veel dieren hebben per vierkante meter. "Ik wil burgers interesseren voor ons project." Zij kunnen geld in een fonds storten waarmee boeren extra vierkante meters kunnen kopen zodat zij minder intensief kunnen gaan boeren.

Award
Heleen, die begin dit jaar nog genomineerd werd voor de vrouw in de media-award, zoekt mensen die bereid zijn mee te betalen aan het zogeheten gebiedsfonds. "We voeren al vergaande gesprekken met een groep boeren in Markelo. Sommigen hebben kleine boerderijen, anderen grote bedrijven. De een wil flink veranderen, de ander niet of nauwelijks. We zijn met z'n allen aan het puzzelen hoe we samen bijvoorbeeld de biodiversiteit in dit gebied kunnen verbeteren." Na de zomer zou het plan misschien al concreet kunnen worden en kunnen ze echt aan de slag.

Veranderen
Het fonds moet als vliegwiel fungeren, om de duurzaamheidsslag op gang te krijgen. "Het zou kunnen fungeren als verdienmodel voor boeren", legt Heleen uit. "Als we met z'n allen vinden dat we moeten veranderen. Dan is dit onze kans. Samen aan de slag met wat nog wel kan."

https://demelktapperij.nl/

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties