Kaasboerderij Kloasinthof
Streekproducten 30 november 2023 0'Heel eervol om er wat moois van te maken'
Steeds meer mensen zijn zich bewust van de kwetsbaarheid van de natuur om zich heen. Sommige klanten nemen daarom hun kaas mee in hun eigen tupperware bakjes. En de zuivel gaat natuurlijk in herbruikbare statiegeld flessen mee naar huis. "Dit is prachtig om te zien, dat het toch heel goed kan." Maar het meest trots is Cyril in 't Hof (27) nog op het feit dat haar familie van het begin tot het einde, alles zelf maakt op hun prachtige kaasboerderij in Bathmen. Het samenstellen van het veevoer doen ze zelf tot het plaatsen van de flessen zuivel in de schappen.
Ervaring met melkvee hebben ze al meer dan twee eeuwen op het erf dat ooit van Kloas in 't Hof was. Die naam bleef door de jaren heen behouden in de buurtschap. Cyril stamt rechtstreeks af van Kloas. Haar vader Erik begon de kaasmakerij samen met zijn moeder. "De oudste broer van mijn vader, Roelof, nam de boerderij over", legt Cyril in 't Hof uit. "Mijn vader zou dan de kaasmakerij gaan runnen."
Rauw
Het familiebedrijf geniet bekendheid in de wijde omgeving. "We maken vanaf het allereerste begin, een eerlijk en puur natuurlijk product, zonder enige toevoegingen", legt Cyril de belangstelling uit. "De rauwe melk verwerkt mijn vader zonder te verhitten tot kaas. Dat komt de smaak ten goede. Gezonde stoffen als enzymen blijven behouden. Dat is heel belangrijk." Zuivel maken gebeurt op een ambachtelijke manier mede om goede bacteriën te behouden. "Dit proces is lang niet meer zelfspreken. Wij zijn hierin uniek in de regio."
Jeuken
Cyril werkte eerst vier jaar voor een andere baas voordat ze deelnam in de onderneming van haar ouders. "Het begon toen wel te jeuken om wat voor je zelf te gaan doen", lacht ze. "We maken een hartstikke mooi product. Het is heel eervol om mee te mogen helpen er wat moois van te maken." Zo'n zes jaren beheert zij de winkel in Holten, haar woonplaats. Bijna elke ochtend rijdt ze eerst naar de boerderij van haar ouders bij Bathmen waar haar moeder Joske ook een kaaswinkel in het dorp beheert. "We drinken eerst samen koffie of ontbijten samen", vertelt Cyril. "We overleggen dan bijvoorbeeld over de bestellingen en de reacties in de winkels. De lijntjes zijn heel kort bij ons."
Geschenk
Mariena Minken-In 't Hof, een tante van Cyril, helpt regelmatig mee in de winkels. Want ook toeristen weten de zomerdag de zaken vol met prachtige streekproducten goed te vinden. "Klanten vinden het ook leuk helemaal zelf een mooi verrassingspakket samen te stellen om als geschenk aan iemand te geven."
Vol
De komende jaren wil de familie verder automatiseren. Want het werk is zwaar. "Ook het karnen gebeurt bij ons nog zoals vroeger, op de traditionele manier", legt Cyril uit. "Dit betekent 26 uur aan de slag en op 22 graden Celsius verwarmen. Dit proces zorgt voor een volle smaak. Uiteraard zonder toevoegingen. Hierdoor behoudt ons product de fris- en volheid die het verdient."
https://www.kloasinthof.nl/
Openingstijden Bathmen
Maandag 09:00 - 12:30
Dinsdag 09:00 - 18:00
Woensdag 09:00 - 18:00
Donderdag 09:00 - 18:00
Vrijdag 09:00 - 18:00
Zaterdag 09:00 - 16:00
Zondag Gesloten
Openingstijden Holten
Maandag Gesloten
Dinsdag 09:30 – 17:30
Woensdag 09:30 – 17:30
Donderdag 09:30 – 17:30
Vrijdag 09:30 – 17:30
Zaterdag 09:00 – 16:00
Zondag Gesloten
0 Reacties