Landwinkel de Knapenvelder

Landwinkel de Knapenvelder

Streekproducten 24 januari 2023 0

De lekkerste zuivel komt uit Raalte


De lekkerste zuivel van ons land komt misschien wel uit het prachtig groene Raalte in Salland, van zuivelboerderij De Knapenvelder. Yvonne Tuten die vaak achter de toonbank van de landwinkel staat, ziet in elk geval het aantal klanten fors groeien, misschien ook wel doordat de prijzen in de supermarkten de laatste tijd flink stijgen.

"De consument wordt steeds kritischer", zegt Yvonne Tuten die in Raalte opgroeide en al op 12-jarige leeftijd in de toen nog veel kleinere landwinkel van De Knapenvelder kwam. "De producten in de supermarkt stijgen flink in de afgelopen maanden. Ik denk dat inmiddels bijvoorbeeld de aardappels bij ons goedkoper zijn dan in de supermarkt."

Volgens Yvonne vinden consumenten vooral de traceerbaarheid van de producten steeds belangrijker. "Koekjes uit het buitenland worden soms met eieren van kippen uit legbatterijen gemaakt. Legbatterijen hebben we niet meer in Nederland. Die zijn verboden. Die willen we niet meer. Maar toch komen die producten in de schappen. Steeds meer mensen zijn zich daar bewuster van en letten daar op. Dat vind ik een mooie ontwikkeling."

De Knapenvelder is een melkveebedrijf met een flinke landwinkel van 120 vierkante meter. De echtparen Wilma en Erjan Tuten en Yvonne en Edwin Tuten runnen nu al een flink aantal jaren de zaak. "Het welzijn van onze koeien vinden we het állerbelangrijkst. Want de zorg die we aan onze dieren besteden, proef je in onze zuivel."

Derk en Mieny Tuten, de ouders van Erjan en Edwin, hadden al een tijdje een boerderij met melkkoeien toen zij begonnen met het maken van yoghurt voor anderen. "Mijn schoonmoeder begon daarmee", vertelt Yvonne Tuten. "Bijna iedereen wekte in en als je teveel had dan ruilde je dat gewoon met je buren en vrienden, bijvoorbeeld wanneer je bij elkaar koffie ging drinken. Iedereen kan yoghurt maken, maar de kwaliteit van onze yoghurt was kennelijk toen al zo goed dat steeds meer mensen er om gingen vragen. Dat komt door het hele proces op ons erf. Het begint al met de kwaliteit van het gras en de manier van inkuilen. Dat proef je en zie je terug in de structuur van het product."

Yvonne werkte eerst buiten de deur maar toen er kinderen kwamen ging ze in het bedrijf van haar man en broer aan de slag. Het aantal klanten ging met sprongen omhoog. "We krijgen echt superleuke reacties van onze klanten. Mensen stellen het persoonlijke contact zeer op prijs. Dat is mooi want dan kan ik ook iets vertellen over hoe we onze zuivel maken. Zo merkte iemand onlangs op dat de yoghurt dit keer wat klonterig was, in elk geval anders dan het keer er voor. En dat was ook zo. Later in het jaar is het gehalte eiwitten ietsjes lager geworden. Dat is nu eenmaal zo. Daardoor ontstaan piepkleine klontjes en dat is helemaal niet erg. Dat komt gewoon door de periode in het seizoen."

De uitbraak van corona heeft ook De Knapenvelder geen windeieren gelegd. "We kregen een klant huilend in de winkel. Ze had al 4 dagen geen mens gesproken. Maar ook komen klanten bij ons om te onthaasten. Doe maar rustig aan, zeg ik dan. We hebben allemaal tegelijk zondag."


Openingstijden Landwinkel:
Dinsdag 9 tot 17 uur
Vrijdag 9 tot 17 uur
Zaterdag 9 tot 16 uur

De Knapenvelder verkoopt heerlijke yoghurt, kefir, karnemelk, hangop en boerenboter van eigen erf, maar ook een zeer uitgebreid pakket aan producten van andere landwinkels, zoals bier, brood, snoep, ijs, balkenbrij en droge worst.

Foto: Twee echtparen runnen landwinkel De Knapenvelder. Van links naar rechts: Erjan en Wilma Tuten en Edwin en Yvonne Tuten. Erjan en Edwin zijn broers. (Eigen foto)

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties