Landwinkel snel geliefd in Enter
Streekproducten 26 januari 2023 1Landwinkel snel geliefd in Enter
Ons succes begon via What´s app
Met het aanmaken van een What´s app groepje begon het echtpaar Judith en Herbert Stamsnijder heel voorzichtig met de verkoop van vlees vanaf het eigen erf aan consumenten. Het resultaat is verbluffend. "Het nieuws sloeg in als een bom", vertelt Herbert Stamsnijder van boerderij De Morshoeve in Enter. "We kregen zoveel respons. We hadden op voorhand al drie runderen verkocht."
Corona
Voor de coronatijd exporteerde het echtpaar veel jonge runderen naar Zuid-Europa maar met de komst van corona viel die vraag grotendeels weg. Ook de horeca sloot de deuren waardoor die inkomsten eveneens stokte. "We hadden er wel vaker over nagedacht om rechtstreeks aan de consument te gaan verkopen. Maar het kwam er niet van." De rechtstreekse verkoopt werd tot hun verbazing direct een enorm succes waarvoor het echtpaar ook Facebook inzette om de klant (ruim 1000 volgers) te bereiken. "We kunnen nu vlees van ons eigen erf verkopen en ons eigen verhaal vertellen. We hadden dit eigenlijk veel eerder moeten doen. Dit is fantastisch leuk werken zo."
Honing
De Morshoeve bouwde daarna een prachtige boerderijwinkel, van een vriendin die bijen hield mocht het echtpaar Stamsnijder heerlijke honing aanbieden op De Morshoeve. "We hebben nu een constante vraag naar onze producten", vertelt Herbert Stamsnijder. "Na corona, toen veel mensen weer de supermarkt opzochten, is het aantal klanten bij ons nauwelijks afgenomen." Een website hebben ze niet nodig.
Gezond
Herbert Stamsnijder legt uit dat hij geen antibiotica en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook niet voor de kippen. "We hebben er 12.000, geen 100.000 zoals op sommige andere bedrijven. Onze kippen zijn kerngezond. De kip is opgegroeid in een stal met daglicht en speeltjes. We hebben extra ruimte voor de kippen waar ze fladderen en scharrelen zo veel ze willen.
Als je zorgt voor het juiste management kun je heel veel uitsluiten."
Geboren
De jonge runderen zijn op De Morshoeve in het Reggedal geboren en opgegroeid. "We verbouwen onze ruwvoeders zelf en deels ook het krachtvoer. Het vlees dat we verkopen is duurzaam.
Het is echt al heel lang geleden dat ik het weiland voor het laatst heb gespoten. En kunstmest gebruik ik nauwelijks."
Vers
En de reacties van de klanten? "Ze vinden het vlees heerlijk. Ons product is echt vers en dat proef je. Ik vind dat de hele sector de deuren moet opengooien. Veel mensen weten niet wat er gebeurt op een boerenbedrijf. Sommigen hebben echt een verkeerd beeld. Maar als ze hier komen, kunnen we uitleggen wat we doen en zo ontstaat er veel meer begrip voor de boeren. We hebben geen geheimen."
https://www.facebook.com/DeMorshoeve/
De winkel van De Morshoeve is elke zaterdag geopend van 10 tot 14 uur en verkoopt allerlei vleesproducten en cadeauartikelen.
Herbert en Judith Stamsnijder in hun Landwinkel aan de rand van Enter vlakbij de Regge, de grens tussen Twente en Salland. Foto: Marcel Tettero.
1 Reactie
Bentefrancisca
Wat een fantastisch initiatief van deze jonge mensen....respect..ze helpen de wereld nog mooier te maken....