Lokale producten uit Gelderland
Streekproducten 21 juni 2022 0De provincie met het grootste landoppervlak en de meeste buurprovincies is Gelderland. In het westelijke puntje van Gelderland zitten de inwoners van de Bommelerwaard, bij de dorpjes Spijk en Vuren, met een kort strookje land aan Zuid-Holland vast. Hier bevindt zich slot Loevestein. Eeuwenlang heeft dit slot tot het gewest Holland behoord, tot ene Napoleon bestuurlijke veranderingen doorvoerde (wij zouden dit ‘gemeentelijke herindelingen’ noemen), waarmee het slot in Gelderland kwam te liggen. En net onder Groesbeek grenst Gelderland een paar kilometer aan Limburg. Tel daarbij op de buren Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland, dan kom je aan een totaal van 6 buurprovincies.
Waar denk je aan bij Gelderland? Wat is er anders in deze provincie dan bij de buren? Uiteraard de alom bekende en gewaardeerde Veluwe. En Nijmegen, de oudste stad van Nederland (alhoewel Maastricht deze titel ook claimt). Nijmegen bestaat in ieder geval al zo'n 2000 jaar en heette ooit Noviomagus, wat zoveel wil zeggen als nieuwe markt. Gelderland is tevens de provincie van de rivieren. De Rijn, Maas, Linge, Waal, IJssel en wat kleinere soortgenoten doorklieven het Gelderse land. Ongeveer 50% van de Gelderlanders woont binnen een straal van 5 kilometer van een rivier. In het landschap zijn her en der voormalige rivierlopen te onderscheiden. Met name de oeverwallen van deze oude stroomgeulen hebben gezorgd voor een bodemsamenstelling die uitermate geschikt is voor tuinbouw en fruitteelt. Ruwweg een derde van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit de Gelderse regio Rivierenland. Daarom wordt deze regio al meer dan 100 jaar de fruittuin van Nederland genoemd, met de Betuwe als bekendste streek.
Het meest gegeten fruit in Nederland is de appel. We presteren het om met elkaar ruim 750 miljoen appels te consumeren per jaar. Een deel hiervan komt van het PlanetProof gecertificeerde fruitteeltbedrijf de Heus in Zoelen. Zij hebben bij hun bedrijf een landwinkel waar behalve de eigen Elstarappels allerlei Betuwse streekproducten worden verkocht. Een specialiteit van de Heus zijn hun prachtige fruitmanden. Naar wens samen te stellen in elke prijsklasse, eventueel aangevuld met jam of fruitsappen. Verzending door heel Nederland is mogelijk. Je kunt ook kiezen voor een pakket met streekproducten. Telefonisch te bestellen of in de winkel samengesteld waar je bij staat.
Kers op de ijstaart
In de top 10 van meest gegeten fruitsoorten komt gek genoeg de kers niet voor. Dat is eigenlijk een schande, want wat zijn ze lekker! In Gelderland op bijna elke straathoek verkrijgbaar. Zeker de helft van alle kersentelers levert middels huisverkoop rechtstreeks aan de consument. Eén daarvan is Streekwinkel en theetuin Molenweg in Zoelmond. De soorten die zij telen zijn verkrijgbaar van half juni tot half augustus, waarna de kersenverkoop opgevolgd wordt door pruimen. Bij de Molenweg worden 8 verschillende kersensoorten geteeld, allemaal met een eigen specifieke smaak. De Burlat, een zoete felrode kers met donker vruchtvlees, is een vroege soort en zal als eerste verkrijgbaar zijn. De theetuin is dagelijks geopend in het kersenseizoen om de mensen die van heinde en verre voor dagverse kersen naar de Betuwe komen, van een bakkie te kunnen voorzien. Of een glaasje kersensap natuurlijk. Fruitsappen, diverse cadeauartikelen, eigengemaakte kersenjam en honing liggen uitgestald in de gezellige winkel.
Voor het wecken van heerlijke honingkersen hebben we de volgende tip voor je:
Neem 900 gram kersen, 950 ml water, 500 gram honing en een vanillestokje. Was en ontpit de kersen boven een kom om het sap op te vangen en snijd het vanillestokje in stukjes van 2.5 cm. Breng de honing en het water in een grote pan al roerend aan de kook. De kersen en het opgevangen vocht schep je in gesteriliseerde weckpotten, tot 2 cm onder de rand. Voeg een vanillestukje toe. Giet met een trechter in elk potje een laagje van de gekookte honingsiroop, tot 1 cm onder de rand. Sluit de weckpotten. Als laatste weck je de potten 30 minuten op 100 graden in een inmaakketel. Na het afkoelen zijn de kersenpotjes heel lang houdbaar. Maar of dat gaat lukken? Want deze honingkersen zijn superlekker door de vla of bij een ijsje. Dus misschien al op voordat de zomer om is ;)(bronvermelding: www.weckenonline.eu)
Het allerlekkerste boerenijs voor je honingkersen of voor welke gelegenheid dan ook, kun je kopen bij IJsboerderij 't Olde Pietepol in Aalten. Woon je in de buurt of ben je op vakantie in de Achterhoek, dan is een bezoek aan dit melkveebedrijf met een ambachtelijke ijsmakerij de moeite waard. De Pietepolkoeien leveren hun volle melk voor het beste boerenroomijs uit de wijde omgeving. Bij de boerderij is een zelfbedieningsterras, waar je uit kunt puffen na een wandel- of fietstocht om jezelf op een ijsje te trakteren. Neem even de tijd voor een weloverwogen keuze, want die is enorm: Yoghurt-kersen, kaneel, mint, karamel, suikervrij ijs en nog heel veel meer. Wil je je vriezer vullen met allerlei smaken, dan kun je via de Pietepolwebsite een bestelling plaatsen om af te halen.
Goede wijn behoeft geen krans
Het eerdergenoemde Groesbeek, bij de grens met Limburg, staat bekend als hét wijncentrum van Nederland. Er bevinden zich in de nabije omgeving wel 7 wijngaarden, met prijswinnende wijnen. De laatste ijstijd heeft een glooiend landschap van stuwwallen achtergelaten. De zanderige lössbodem in combinatie met een lage waterstand maakt deze streek uitermate geschikt voor wijnbouw. Eén van de wijngaarden is de Plack. Familie Grutters beheert de wijngaard op milieuvriendelijke wijze, zodat de 5 witte en 2 rode druivensoorten optimale wijn leveren. Voor een zacht prijsje kun je op het terras een proeverijtje bestellen, bestaande uit 3 wijnen vergezeld van een borrelplank. Leuk om te doen met vrienden of familie. Voor groepen vanaf 10 personen worden er rondleidingen georganiseerd. Ben je met een kleiner clubje, dan kun je na reservering aanschuiven bij de woensdagmiddagproeverijen. Regelmatig zijn er muzikale optredens bij de Plack, alle ingrediënten dus aanwezig voor een paar genoeglijke uurtjes.
Van druiven kun je wijn maken; dat weten we allemaal. Maar ook van appels en peren wordt een heerlijke, licht-alcoholische drank gemaakt: cider. Al sinds eeuwen wordt er in Nederland cider gemaakt, zij het op kleine schaal. De laatste jaren echter zit cider duidelijk in de lift en neemt het aantal cidermakerijen hand over hand toe. Het fruitoverschot van lokale kwekers wordt gebruikt om bruisende frisdroge cider en perry (‘cider van peren’) mee te maken. Daarnaast zijn de ambachtelijke cidermakers in opkomst, soms ook met een eigen boomgaard met speciale ciderrassen zoals bij Het Hamerstuk in Lent bij Nijmegen.
Bij Het Hamerstuk maken ze zowel (druiven)wijn als cider van diverse fruitsoorten. Heel speciaal zijn bijvoorbeeld de appel-sleedoorncider en appelcider met kweepeer. Ook maken ze zogenaamde ‘grape ciders’: combinaties tussen wijn en cider. Dit jaar bijvoorbeeld de Appel-peer cider met Johanniter, een druif die smaakt zoals zijn bekendere broertje de Riesling. De kwaliteitscider van Het Hamerstuk staat bij diverse restaurants op de drankenkaart, dus we hebben het hier niet zomaar over ‘appelsap met een bubbeltje’. De ambachtelijke werkwijze in combinatie met het gebruik van uitsluitend natuurlijke ingrediënten en onbespoten fruit levert een topproduct wat aan een sprankelende opmars bezig is. Ben je nieuwsgierig geworden naar het hoe en wat van cider maken, dan kun je een rondleiding boeken of een cursus volgen in Lent of op een locatie naar keuze. Vraag naar de mogelijkheden bij Aukje en Bernd.
Voor nog veel meer lekkers uit Gelderland, klik op onderstaande link:
LOKALE PRODUCTEN UIT GELDERLAND
Bron: www.lokaalwijzer.nl
0 Reacties