Versboerderij de Daalwiek

Versboerderij de Daalwiek

Streekproducten 23 februari 2023 0

Arjan en Evelien Daalwijk zijn voorlopers van kopen bij de boer

"Als mensen bij ons kopen weten zij dat het goed is"

De lekkerste kazen van versboerderij Daalwiek gaan tot ver buiten de Achterhoek naar de consumenten. "We hebben klanten uit Doesburg maar ook uit Hengelo in Twente", vertelt Arjan Daalwijk (60) van de versboerderij in het prachtige Gelderse Geesteren trots. De meeste klanten voor de Barkel Keeze en de Daalwieker komen natuurlijk uit de directe omgeving.

Voorlopers
Arjan Daalwijk rekent zich tot de voorlopers van de boerderijwinkels. Hij ging naar de agrarische school en pachtte daarna een stuk land om er bloemkolen en broccoli op te verbouwen. De opbrengst ging naar de veiling en naar lokale supermarkten. Directe verkoop leek lucratief. "We wilden ook aan de consument gaan verkopen", vertelt Arjan Daalwijk. "Dat betekent onder meer minder kosten." Een hoekje in de schuur maakte Arjan en zijn vrouw Evelien vrij voor de verkoop aan klanten uit de buurt. "We begonnen voorzichtig een dag in de week. Maar de animo groeide snel." Nu is de versboerderij 5 dagen in de week open.

Jong
Door de jaren heen veranderde de vraag van de consument. "We krijgen steeds meer jonge gezinnen over de vloer", vertelt Arjan Daalwijk. "Zij zijn kritisch. Ze willen de herkomst van hun voedsel zien. Ze willen weten wie hun voedsel geproduceerd heeft en waar dat gebeurde." Ook de verpakkingen spelen een rol. Een aantal kazen krijgt geen plastic beschermlaag meer mee en de zuivel gaat mee in glazen statiegeldflessen die bij terugkomst goed worden gewassen en hergebruikt. "Voor steeds meer mensen is dit ook belangrijk geworden."

Mark
Sinds twee jaren heeft versboerderij Daalwiek zelfs een eigen merk: Achterhoek Zuivel. De koeien lopen al vroeg in het voorjaar buiten. Het kruidenrijke grasland zorgt voor de kenmerkende smaak. "Iedere kaasboerderij heeft een typische, eigen smaak", vertelt Arjan Daalwijk. "Dat komt door de oude graslanden, maar ook door het productieproces."

Groei
Het aantal klanten groeit nog steeds. Versboerderij Daalwiek ontvangt nu zo'n 400 consumenten per week. "we zijn heel open. Mensen mogen overal kijken en daardoor krijgen we een hechte band met onze klanten", vertelt Arjan Daalwijk. "We betrekken hen bij ons werk. De mensen vinden dat geweldig. Ze kunnen bijna overal komen in onze boerderij. Wij hoeven echt geen stempel of keurmerk op onze kazen. Als mensen bij ons kopen weten zij dat het goed is."

Openingstijden
Maandag: gesloten
Dinsdag: 09:30 - 17:30
Woensdag: 08:30 - 17:30
Donderdag: 09:30 - 17:30
Vrijdag: 09:30 - 17:30
Zaterdag: 08:30 - 17:00

https://www.daalwiek.nl/

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties