Preuverieje streekwijnen
Streekproducten 24 december 2017 0Wijn van Oost-Nederlandse bodem. Sinds een aantal decennia helemaal niet zo gek. De smaakexperts van Naobers Preuverieje testten speciaal voor de feestelijke wintermaanden dan ook zes rode en zes witte wijnen uit Gelderland en Overijssel. Wit viel tegen, rood verraste. “Topwijn uit Nederland zou een klein wonder zijn.”
Hoe gaat dat nou in zijn werk, dat wijn proeven?
Niets zo lastig als het proeven van wijn. Eerst kijken naar de kleur, ruiken, walsen, nippen, proeven en weer uitspugen. Het proeven gebeurt blind.
Naobers testpanel weet niet van wie de wijn in het glas is. Ook niet welk druivenras is gebruikt en wat het jaartal is. Ze zijn verschillend en dat kan bepalend zijn voor de
smaak.
Het testen door de smaakexperts ziet er soms uit als het tegenovergestelde van genieten van een goed glas wijn. De gelaatstrekken verraden wat ze proeven.
Een grimas zegt veel en al helemaal als de lippenstand op ‘zuur’ staat. Daartegenover een gelukzalige blik als een verfijnd aroma de tong streelt. Dat komt echter niet
zoveel voor.
Productie in de kinderschoenen
Druivenranken op oostelijke grond. Een kwart eeuw geleden was het nog een unicum. Nu zijn tientallen wijngaardeniers druk in de weer met de teelt van druiven om hun
eigen wijn te maken. Ze doen hun uiterste best. Zeker dit jaar, met de kou in het voorjaar, de nattigheid en de geringe zon in de nazomer zal het niet meevallen om iets
heerlijks uit de wijngaard te toveren. Ook in goede jaren is het een hele kunst, zo blijkt uit de proeverij die Naober organiseerde. Het panel liet de wijn van acht producenten
uit Gelderland en Overijssel aan neus en smaakpapillen voorbij gaan. Rood en wit. Het levert een wisselend beeld op.
Volgens ons smaakpanel zijn dit de winnaars:
Witte wijn: De Blend Johanniter 2015 (€ 13,00) van Wijngaard Hesselink uit Winterswijk.
Rode wijn: De Cuvée Regent, Salomé (€ 12,00) van Wijngaard Tappenmars in Den Ham.
Als laatste geven we u nog een aantal (soms verrassende) wijntips van de kenners:
- Witte wijn hoort niet in de koelkast. Veel te koud. De temperatuur haalt veel van de smaak weg. De beste temperatuur is rond de 12 tot 14 graden. De wijn ook niet serveren in een koeler met ijsblokjes. Hetzelfde effect: de wijn wordt te koud.
- Rode wijn is het lekkerst bij een temperatuur van 16 tot 18 graden. Kamertemperatuur is te warm.
- De 30 secondenregel. Als na een slok wijn na een halve minuut nog een fijne nasmaak beklijft, gaat het vrijwel altijd om een goede wijn.
- De een zweert bij rood, de ander bij wit. Test ze eens blind en wijs dan eens aan wat wit of rood is. Dat zal nog niet meevallen.
- Walsen, het ronddraaien van de wijn in het glas, is beter voor de smaak. De wijn vormt een groter oppervlak waardoor meer aroma’s vrij komen.
- Koolzuur(CO²) in de wijn is niet nadelig. Het ‘prikkeltje’ ontstaat vanzelf of het wordt toegevoegd. Dat maakt de wijn fris. Bijkomend voordeel: hij blijft langer goed.
- Overstappen op een andere wijn tijdens het diner? Neem dan eerst een hapje wit brood (niet de korst!) om de smaak te neutraliseren. Dat werkt beter dan een slok water.
- Kleur zegt iets van de wijn, maar niets over de uiteindelijke smaak.
- Rode wijn, op eiken vaten gelagerd, is meestal wat zachter van smaak. Bij rood gaan in tegenstelling tot wit de schillen mee in de wijn. Eikenhout neemt het looizuur (tanine) op, waardoor het zure vermindert.
0 Reacties