De Fotoloods Twente Fruit

Wouter Krabbe vol ambities en plannen

Streekproducten 14 augustus 2023 0

Missie mensen kennis fruit bijbrengen

Hij heeft een schitterend diploma hotelmanagement op zak, werkte enige tijd in het bankwezen maar vond zijn draai pas met het telen van fruit. Wouter Krabbe (37) begon 5 jaren geleden met het kweken van onbespoten frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien. En met succes. Dat gebeurde op het prachtige erf van zijn ouders tussen Denekamp en de Duitse grens. Twente Fruit noemde hij zijn trotse bedrijf. Het nieuwe initiatief kreeg een krachtige missie mee: "Ik wil mensen de kennis van het fruit kweken bijbrengen."

Waarderen
"Ik verbaas me er nog steeds over dat mensen soms in februari al vragen of de aardbeien bijna rijp zijn", zegt Wouter Krabbe. "Geen idee hoe een blauwe bessenstruik er uit ziet. Tja, in de supermarkten kun je bijna het hele jaar door bijvoorbeeld blauwe bessen kopen. Maar dat fruit is soms de halve wereld over gereisd. Mensen moeten weten hoeveel werk een tuinder verzet om eindelijk te kunnen oogsten, hoeveel tijd en liefde hij er in moet steken. Pas dan ziet de consument de echte waarde van het voedsel. Dan leren mensen het fruit pas echt waarderen."

Australië
Zo'n tien jaren geleden vertrok hij met zijn twee jongere zusjes naar Australië, het avontuur tegemoet. "Ik heb mijn baan opgezegd. Dat was best een lastige beslissing", vertelt hij. "Een stuk zekerheid valt immers weg. Maar ik wilde niet meer bijna de hele dag achter de computer zitten. Ik miste de vrijheid van onze boerderij." Zijn ouders, Gerard en Mariette, waren al gestopt met het melkvee toen Wouter na een jaar terug kwam in Nederland. Voorzichtig had hij nagedacht over het opzetten van een soort tuin waar mensen zelf hun fruit kunnen plukken. "Maar ik wilde ook dat de consumenten meer waardering krijgen voor de agrarische sector", vertelt de ambitieuze Wouter. Hij voegde de daad bij het woord en nam deel in het bestuur van de Smaakmakers van Twente met het doel meer streekproducten in supermarkten te krijgen. "In 2018 begon ik met TwenteFruit en ik kwam in 2023 in het bestuur van de Smaakmakers van Twente."

Hazelnoot
Het erf groeide. Drie jaren geleden plantte Wouter met hulp van zijn ouders hazelnoot en walnoten boompjes. Het duurt respectievelijk nog ongeveer 2 en 6 jaren voordat je de vruchten plukt van deze nieuwe aanplant. Bestrijdingsmiddelen komen het erf aan de Kanaalweg in Denekamp niet op. Wel gebruikt Wouter soms biologische gewasbeschermingsmiddelen. "Ik wil vooral de plant weerbaarder maken tegen ziektes."

Sesampasta
Hoewel Wouter slechts enkele kilometers van de Duitse grens woont en de contacten met de overkant uitstekend zijn, krijgt hij weinig Duitsers in zijn zaak. "De Duitsers hebben het traditionele kopen bij de boer veel beter vastgehouden dan wij in Nederland." Gemiddeld zouden veel meer Nederlanders de weg naar de supermarkt hebben gevonden dan in Duitsland het geval is, aldus Wouter. Hij wijst er op dat veel levensmiddelen in de Nederlandse supermarkten, zoals honing, van buiten de Europese Unie komen waardoor de kans op bestrijdingsmiddelen en verontreinigingen in het voedsel toeneemt. Onlangs doken verhalen op over verontreinigde sesampasta uit India. De enorme afstanden die de producten afleggen voordat het op het bord ligt, zijn bovendien slecht voor het milieu. "We gaan echt de verkeerde kant op als onze CO2 footprint nog groter wordt."


info@twentefruit.nl

Openingstijden:
Maandag tot en met zondag: 10.00 uur tot 17.30 uur.
Het verkooppunt aan straat altijd geopend

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.