Zwolle krijgt haar stadstuin terug
Streekproducten 24 januari 2023 0Zwolle krijgt haar stadstuin terug
Zwolle krijgt haar stokoude tuin terug. Al bijna 6 jaar teelt Madeleen van Gruting de mooiste groenten in de Warmoezerij, dat letterlijk tuin bij de stad betekent. De Warmoesstraat in Amsterdam herinnert er nog aan. De Amsterdammers haalden hun groenten hier vandaan.
Steeds meer bewoners van de hoofdstad van Overijssel genieten van de speciale producten die Madeleen, afhankelijk van het seizoen, aanbiedt. Het meest trots is ze misschien nog wel op haar heirloom, een vrucht waar onze bekende rode tomaat van werd geteeld. Dat gebeurde op een dusdanige manier dat de vrucht makkelijker te transporteren en te verwerken is, maar waardoor de tomaat aan smaak en kwaliteit flink inboette.
Madeleen van Gruting komt niet van de boer. Haar vader was uitgever van historische boeken en haar moeder docent Nederlands. "Eigenwijs als ik ben, ging ik rond mijn 18e jaar rondreizen in Frankrijk", vertelt de jonge boerin. "Voor het eerst kwam ik in aanraking met het verbouwen van voedsel. Ik vond het heerlijk om buiten te zijn en met de handen te werken. Dat sprak me enorm aan." Ze schreef zich in bij de Biologisch Dynamische Landbouwschool De Warmonderhof in Dronten en rondde de opleiding in 4 jaar succesvol af. Ze werkte daarna met veel plezier op tuinderijen in de Verenigde Staten en Canada voordat ze haar eigen onderneming startte.
Ze begon met flyeren in Zwolle om haar groentepakketten aan de man te brengen en bezocht weekmarkten. Ze bouwde een uitgebreide website en schrijft wekelijks nieuwsbrieven. Langzaam won ze het vertrouwen van de consument. De band is nu zelfs zo hecht dat ze geen cent meer aan promotie uitgeeft en toch elke week nieuwe klanten trekt. "De beste marketing is de mond-tot-mond-reclame", vertelt ze. "Ik teel nu meer dan 40 soorten gewassen die je deels niet in de supermarkt vindt. Ook koop ik in bij collega's. Elk seizoen heb ik andere producten." Het hele jaar door verkoopt Madeleen naar eigen zeggen meer dan 100 verschillende producten op de markt.
De gestaag groeiende belangstelling ontstaat volgens Madeleen doordat steeds meer mensen bezig zijn met het vraagstuk rond klimaatverandering en gezonde voeding. "Ik werk samen met een biologische veehouderij. Ik heb de mest van zijn bedrijf nodig voor mijn gewassen." Samen vormen de twee bedrijven een kringloop. "Wij gebruiken geen beestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dat is heel belangrijk."
Ze is nu een graag geziene verkoopster op de biologische weekmarkten in Apeldoorn en Utrecht. Hoewel geen van haar ouders een agrarische achtergrond had is ze met vlag en wimpel geslaagd als tuinder. "Ik weet zeker dat ze trots op mij zijn", besluit ze.
De producten van de Warmoezerij zijn te koop in:
- Apeldoorn hoek Asselsestraat en Wilhelmina Druckerstraat op donderdag van 9 tot 14 uur
- Utrecht Vredenburgplein op vrijdag van 10 tot 17 uur.
- Zwolle aan de Hasselterdijk 43A. Haar groentepakketten zijn te bestellen via
0 Reacties