https://nl.freepik.com/fotos/achtergrond">Achtergrond foto gemaakt door wirestock - nl.freepik.com

Lok vlinders naar je tuin met bananen

En geef je planten een extra boost met bananenschillen

Tuin & Erf 24 juni 2021 0

Bananen zijn heerlijk. Maar soms vergeet je ze op de fruitschaal en worden ze bruin en overrijp. Natuurijk kun je ze dan nog eten, maar niet iedereen houdt hiervan. In een smoothie met yoghurt en ander fruit zijn ze nog wel heerlijk.
Maar wist je dat vlinders ook dol zijn op overrijpe bananen? Door ze bijvoorbeeld in een boom te binden of op een bord te leggen, lok je vlinders in je tuin. Snijd hiervoor de overrijpe banaan over de lengte in en haal een stuk schil van ca. 2 centimeter schil weg. En als de banaan opgepeuzeld is, niet de schil weggooien! De bananenschil zit boordevol stoffen waar bloeiende planten dol op zijn.

Vlinders

Je weet natuurlijk allang dat vlinders dol zijn op bloeiende planten. Onder andere de vlinderstruik - of Buddleja - staat erom bekend een echte vlindermagneet te zijn. Als de tuin richting het najaar wat uitgebloeid is, biedt rottend fruit de vlinders in je tuin een overheerlijke dieet.

Het bonte zandoogje is dol op rottend fruit. Hij is een veel geziene vlinder en vliegt vanaf april tot eind oktober volop in de Nederlandse tuinen. Het zandoogje is, als hij open is, te herkennen aan zijn donkerbruine kleur met crème vlekken. De onderzijde is een gevarieerd patroon van licht- en donkerbruin.

Ook de atalanta is vaak op het rottende fruit te vinden. Zet een schaal met rottende appels en ander overrijp fruit als pruimen, peren, sinaasappels, perzik, meloen en druiven in je tuin en grote kans dat deze prachtige rood-zwarte vlinder jouw tuin een bezoekje komt brengen. Ook de gehakkelde aurelia komt graag langs. Deze warmoranje vlinder met bruine vlekken is aan de onderzijde goed herkenbaar aan een opvallende witte C.

Het enige nadeel van dat rottende fruit in je tuin: ook bijen en wespen zijn er dol op. Dus creeër een plekje achter in je tuin, ver weg van het terras. Dan ervaar je nauwelijks overlast.

Bladluizen

Last van bladluizen? Als ze er eenmaal zijn kom je er nog niet zo makkelijk vanaf. Bladluizen kunnen enorm veel schade aanrichten in je tuin. Wanneer je op verschillende plaatsen in de tuin een paar banenenschillen begraaft, blijven de kleine beestjes weg.

Vogels

Ook veel vogels vinden rijpe bananenschillen erg lekker. Leg er maar eens wat neer en wacht maar af, dan zul je zien dat er al snel vogels op af komen.

Natuurlijke meststof

Omdat bananenschillen veel fosfor, magnesium en calcium bevatten, is het een prachtige messtof voor bloeiende planten. Deze stoffen bevorderen de wortelontwikkeling en stengelgroei.

Zo kun je bijvoorbeeld de schil in kleine stukjes van ca. 1 centimeter snijden en in de grond stoppen. Rozen zijn gek op de stoffen uit bananenschillen. Door de schil te snijden begint het afbreekproces en komen de voedingstoffen sneller in de grond terecht.

Of maak vloeibare meststof. Vul hiervoor een pot met water en vul deze met een aantal schillen. Laat dit twee dagen trekken. Haal de schillen er na twee dagen uit en leng het bananenwater aan met vers water (verhouding één deel bananenwater en vijf delen vers water). Eén keer per maand kun je je planten hiermee extra verwennen.

Je kunt de bananenschillen ook onder je heesters en planten in je tuin of in de bloempot leggen. De bananenschillen zullen composteren en voeden daarmee de bodem van jouw tuin.
Vind je die bananenschillen in je tuin geen gezicht? Laat ze dan drogen. Als ze goed gedroogd zijn, kun je ze malen en strooi je deze voedzame poeder op de tuingrond. Dit werkt perfect bij nieuwe tuinaanplant, maar ook planten die al een tijdje staan, geef je hiermee een extra boost.

Als je zaden gaat planten kan de bananenschil ook extra voeding afgeven. Graaf hiervoor een gat in de grond van zo'n 10 centimeter en leg de schil hier plat in. Aarde er overheen scheppen en hierbovenop plant je je zaden. En dan natuurlijk weer afdekken met een laagje tuingrond.

Bananenschillen kunnen ook prima op je composthoop en geven jouw compost een waardevolle aanvulling met meststoffen.

Hoofdfoto: https://nl.freepik.com/fotos/achtergrond">Achtergrond foto gemaakt door wirestock - nl.freepik.com

Plaats een reactie

0 Reacties