De klaproos

De klaproos

Een kwetsbare bloem

Tuin & Erf 10 juni 2022 0

De klaproos is een kwetsbaar bloemetje. De plant zelf is wel stevig, maar de bloem is heel teer. Veel kinderen willen nog wel eens een paar klaprozen plukken. Zodra de steel afbreekt, valt de bloem meestal al uit elkaar. En de blaadjes zijn zo dun, dat de zon er moeiteloos doorheen schijnt.

In deze tijd van het jaar domineert de klaproos in veel tuinen en bermen. Overal staan hun felrode kopjes te wiegen in de wind. Ze staan dwars door alle bloembedden heen. Zo kwetsbaar zijn ze dus ook weer niet... en wist je dat alle delen van de klaproos giftig zijn voor mens en dier, inclusief het melksap?

De papaver, zoals de klaproos ook wordt genoemd, staat symbool voor troost. Maar we koppelen de klaproos vaak ook aan de dodenherdenking vanwege de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurden van de klaprozen.

Verschillende klaprozen
De klaproos is het meest bekend om zijn rode kleur met een zwart deel aan de voet van de kroonbladeren. De bladeren overlappen elkaar. Deze bekende rode klaproos is de grote, gewone klaproos (papaver Rhoeas). Het is een eenjarige bloem.
Maar er zijn nog meer soorten klaprozen.

  • De papaver Argemone is een wilde klaproos die met zijn rode kleur lijkt op de gewone klaproos. Het verschil zit hem vooral in de lengte. Want de wilde klaproos wordt slechts tussen de 20 en 40 cm hoog, waar de gewone klaproos een hoogte kan bereiken van wel 80 cm!
  • De oosterse klaproos, ook wel reuzeklaproos genoemd heet in het latijn papaver Orientale. Je kunt hem als eenjarige, maar ook als vaste plant krijgen. De bloemblaadjes lijken op crêpepapier met hun gekreukelde blaadjes.
  • De papaver Somniferum staat in Nederland bekend onder de naam bolpapaver of slaapbol. Een zeer geliefde klaproos voor vele tuinen. Deze klaproos heeft meerdere bloembladeren en is verkrijgbaar in diverse kleuren als roze, wit en rood.
  • Dan de bleke klaproos. Deze variant heeft de Latijnse naam papaver Budium. Hij verschilt niet veel van de gewone klaproos, maar is iets kleiner en meer oranje van kleur.
  • De papaver Hybridum is de bastaardklaproos. Hij komt in Nederland zelden voor, je ziet hem vooral in Zuid-Europa. Deze klaproos heeft meerdere bloemstengels met aan elk uiteinde een bloem. Kenmerkend voor deze klaproos is dat zijn bloembladeren niet over elkaar schuiven.

Zaden oogsten
Als de bloem is uitgebloeid, verschijnen er kleine vruchten. Deze heeft kleine gaatjes aan de bovenkant waar het zaad uit kan ontsnappen. De zaadjes zijn zwart en zo groot als een zoutkorrel. Per bloem kunnen er wel honderd zaadjes worden gevormd. Als het waait of de zaaddoos wordt aangeraakt, zullen de zaadjes er uitvallen. Wil je niet dat ze zich in je tuin verspreiden? Knip dan tijdig de zaaddozen weg. Zaaien, kun je het beste doen als de vrucht wat droger en harder is. Knip de steel weg en leg ze te drogen. Als ze gedroogd zijn, kun je de zaaddoos openmaken en de zaadjes er zo uitschudden in een koffiefilter of envelop.

Zoek een nieuw plekje in de tuin of misschien heb jij nog wel een leuk stukje berm in de buurt die wat vrolijkheid kan gebruiken in de zomer? Verras de buurt dan met deze gezellige zomerbloeiers!

Klaprozen in de tuin
De klaproos kun je gemakkelijk zaaien, hij doet het het best op voedselarme grond. Daarom zie je hem zo vaak in bermen en onbewerkte akkers. De zaadjes hebben kale grond nodig om te ontkiemen Zaai het liefst in de herfst of het voorjaar. De klaproos kiemt pas bij koud weer, maar let wel op dat de vorst uit de grond is. Zaai hem niet in een stuk tuin wat lang nat blijft en zorg voor een zonnige plek.

Veel mensen zijn heel kritisch in hun tuin over de plaats van hun planten en bloemen. Niet alle bloemen mogen zich overal uitzaaien. Maar klaprozen, die mogen zich weelderig hun weg zoeken, dwars door de tuin. Ze bloeien zo kort, maar vooral zo prachtig, dat enige anarchie wordt toegestaan. En ach, zodra ze zijn uitgebloeid wordt de orde hersteld.

Dus geniet nog maar even van al dat moois. Want voor je het weet is het klaprozenseizoen weer voorbij.

Foto: Ingrid Sweers en PXHere

Plaats een reactie

0 Reacties