rabarber

De kracht van rabarber

Tuin & Erf 3 april 2021 0

De tijd dat je af en toe buiten kunt zitten is weer aangebroken. Terwijl ik met de zon op mijn hoofd extreem zit te genieten, zie ik overal de vrolijke kleuren van narcissen en hyacinten. De lente is nu echt begonnen!

Eén van de eerste tekenen van het nieuwe leven na de winter is de rabarber. Waar de ene dag alles nog kaal was, zie ik de andere dag opeens iets roods uit de grond omhoog komen. In de dagen erna komt met een soort bulderend, maar toch stil geweld de rabarber opzetten. Van de kracht die dat uitstraalt kan ik enorm genieten. Elke dag loop ik even langs de rabarber om te kijken hoe het erbij staat.

Rabarber kun je goed bleken. Daar heb je prachtige speciale potten voor die je over de plant plaatst, zodra deze begint uit te lopen. De stengels worden dan niet mooi rood, maar blijven bleek. Het gebrek aan licht zorgt ervoor dat er minder bitterzuren en meer suikers gevormd worden. Dat geeft zoetere rabarber die je na 6 tot 8 weken kunt oogsten. De plant moet het jaar erop wel bijkomen van dit forceren, dus je kunt het niet elk jaar bij dezelfde plant doen.

Het nadeel van rabarber is de hoeveelheid suiker die je moet gebruiken om het lekker te bereiden. Ik los dat deels op met kaneel en rozijnen, maar dat bleken klinkt ook goed. Toch heb ik het nog nooit gedaan. Als ik die krachtige rabarber uit de grond zie barsten, kon ik het tot op heden niet over mijn hart halen om er een pot bovenop te zetten. Maar misschien moet deze sentimentele tuinier zich daar dit jaar toch maar eens overheen zetten. Ik ga maar eens op zoek naar een paar van die mooie bleekpotten.

Plaats een reactie

0 Reacties