gelukkige hond

Is uw hond gelukkig

Let op deze (stress)signalen

Tuin & Erf 18 februari 2022 0

Heeft u een hond? Een trouwe viervoeter die altijd blij is als u er bent? Die u alles kunt vertellen?
Een hond maakt gelukkig en is bovendien heel goed voor uw gezondheid. Het hebben van een hond maakt het 'gelukshormoon' endorfine aan. Omdat u een hond moet uitlaten, komt u 'verplicht' buiten en in beweging. Zo'n wandeling in de natuur is meestal genieten, verlaagt uw bloeddruk en vermindert stress.

Maar vraagt u zich weleens af of uw hond gelukkig is? Hij kan niet praten. Maar gelukkig laat hij wel heel veel signalen zien om aan te geven dat hij lekker in z'n vel zit. En sommige signalen zijn best handig om te weten, want soms laat uw hond stress-signalen zien die een mens plaatst bij een blije hond. Maar in werkelijkheid ervaart uw hond dan soms stress.

Enthousiasme
Een hond is altijd blij als u weer thuis komt. Of u nou een paar minuutjes weg bent geweest of enkele uren. Hij staat vaak al kwispelend bij de deur als u binnenkomt.
Een gelukkig hond wil meestal graag spelen, dat ziet u aan zijn speelhouding (hij knielt als het ware neer, zijn achterlijf omhoog en zijn staart kwispelend in de lucht). Ook als de staart fier omhoog staat en in rondjes draait (kwispelen) en zijn oortjes naar voren staan, is dat vaak een teken dat uw hond blij is. En een gelukkige hond wil graag wandelen.
Is uw hond ineens niet meer zo blij bij uw thuiskomst?Wil hij niet meer spelen of wordt hij niet meer enthousiast als u met hem wilt gaan wandelen? Dan kan er mogelijk iets aan de hand zijn.

Rust
Enthousiasme is niet alleen een teken dat uw hond goed in z'n vel zit. Als hij u goed vertrouwd kan hij zijn rust goed pakken en kan hij heerlijk in slaap vallen in uw nabijheid. Helemaal als hij op z'n rug gaat liggen en zijn buikje laat kriebelen is dat een goed teken van vertrouwen. Omdat hij zichzelf zo van zijn kwetsbaarste kant laat zien. Ook als uw hond tegen u aan komt leunen is dat een teken dat uw hond graag bij u in de buurt is.

Gedrag
Uw hond heeft natuurlijk af en toe streken. Helemaal als ze nog pup of puber zijn. Maar luistert uw hond in het algemeen goed, dan kunt u ervan uit gaan dat u een gelukkige hond heeft. Als de hond (ineens) in huis gaat plassen, dingen kapot bijt dan zitten ze vaak niet lekker in hun vel. Het kan een teken zijn van angst, eenzaamheid of verveling.

Houding
Heeft uw hond alle aandacht als u tegen hem praat? Bijvoorbeeld door het schuin houden van zijn koppie? Dan luistert hij echt naar u. Misschien begrijpt hij niet alles, maar hij respecteert u wel en wil graag luisteren.

Eten
Eet uw hond altijd goed? Dan betekent dat dat uw hond gelukkig en gezond is. Stopt hij ineens met eten, dan kan er iets aan de hand zijn. De alarmbellen hoeven niet direct af, uw hond kan zelfs een paar dagen zonder eten, mits hij maar blijft drinken. Ga hier rustig mee om zonder er al te veel aandacht aan te schenken. Als uw hond geen andere signalen geeft, niet spuugt of diarree heeft, kunt u vaak wel even afwachten voordat u de dierenarts belt.
Is de hond ineens een slechte eter en oogt hij ook lusteloos en laat hij ander gedrag dan normaal zien. Grote kans dat er iets aan de hand is! Sommige honden zijn slechte eters, o.a. doodles staan hier vaak om bekend. Als uw hond vanaf het begin slecht eet hoeft u zich geen zorgen te maken, tenzij hij natuurlijk erg vermagerd. Maakt u zich zorgen, check dan altijd even bij de dierenarts!

Stress-signalen
Er zijn een aantal stress-signalen die iedereen wel bij een hond zal kunnen herkennen. Zoals grommen, bijten, staart tussen zijn pootjes, tanden laten zien. Als hij dat gedrag vertoond, zit de hond vaak al heel hoog in zijn stresslevel!
Als u goed let op de volgende signalen, dan kunt u vaak al eerder ingrijpen door uw hond uit de situatie te halen. Bijvoorbeeld als de hond wordt geknuffeld door kinderen of een ontmoeting heeft met een andere hond tijdens de wandeling. Veel mensen herkennen die signalen niet goed, waardoor het stresslevel oploopt en een hond ineens kan uitvallen. Dus let goed op uw hond en voorkom erger.

Beginnende stress-signalen die vaak verkeerd begrepen worden zijn bijvoorbeeld wegkijken/wegdraaien, gapen (als hij niet moe is), tongelen (lippen aflikken), langzamer bewegen, drentelen, knipperen met de ogen, uitschudden (alsof hij nat is), hijgen, staart stijf omhoog. Ook met kwispelen kunt u zich flink vergissen. Want in combinatie met een gespannen, hoge houding en de oren naar achteren geeft hij toch een teken dat hij stress ervaart of onzeker is.

Op de website van renske.nl staat goed uitgelegd hoe stress zich opbouwt en wanneer het echt tijd is om in te grijpen.
Houdt sowieso rekening met een ontmoeting met een andere hond aan de lijn. De hond kan geen kant op en als het niet klikt, bouwt stress zich razendsnel op met alle gevolgen van dien. Bij elkaar snuffelen aan de lijn zullen gedragstherapeuten en hondentrainers altijd afraden.
Ook knuffelen met kinderen wordt niet altijd gewaardeerd. Je hebt hele lieve honden die het gedogen. Maar als de hond gaat gapen of wegkijkt, staak het knuffelen dan maar beter. Want hoe lief het er ook uit ziet, de hond voelt zich niet prettig.

  • gapen van de stress?
  • schuin kijken, uw hond probeert u te begrijpen
  • angstige hond is aan het tongelen

Plaats een reactie

0 Reacties