Doo 't zelf kweekbak
Maak zelf een koude bak of kweekbak voor de moestuin
Tuin & Erf 9 september 2021 0Vorige week kregen we op ons artikel 'Tuintips in september' de vraag wat een 'koude bak' is. Daarom deze week een uitleg over de koude bak (of kweekbak), waarvoor je hem kunt gebruiken en tips hoe je hem eenvoudig zelf maakt.
Zelf kweken van groente is goed voor lijf en portemonnee én ook nog eens heel leuk om te doen! Een koude bak is heel handig in gebruik voor de eerste vroege teelt en voor het opkweken van zaailingen (voor uitplanting in volle grond).
Het grote voordeel van een eigen kweekbak of koude bak is dat je al eerder in het jaar en langer je eigen verse, biologische groenten kweekt.
Maar ook als je geen grote (moes)tuin hebt, is een koude bak leuk om bijvoorbeeld je eigen verse kruiden op te kweken of zelf sla en radijsjes te planten. Of om alvast zaailingen voor bloemen en planten op te kweken. En in de winter kun je hem zelfs gebruiken om (kleine) planten vorstvrij te laten overwinteren!
Koude bakken of kweekbakken zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt een kweekbak kant-en-klaar kopen. Maar zelf maken is heel eenvoudig. Feitelijk bestaat de bak uit vier planken en een deksel en dat kan van allerlei materiaal gemaakt zijn. Ze kunnen gemaakt worden van oude kozijnen en sloophout. Met name Douglas hout is een prettige houtsoort om hier mee te werken.
Waar kun je een koude bak voor gebruiken?
In de herfst kun je grotere groenten als wortelen, radijsjes en prei planten. In de winter het beste bladgroenten als sla, rucola en spinazie. Ook de lente is geschikt om bladgroenten te planten. Maar je kunt dan ook beginnen met groenten en fruit voor de zomer.
Pas op dat het op de warme dagen in de lente of in de zomer niet te heet wordt in de bak! Om te zorgen dat je groente niet verbrandt, kun je de deksel er dan beter af halen of alles open zetten.
Waar plaats je een koude bak?
Jouw koude bak heeft zonlicht nodig om het in de bak lekker warm te houden. Zet de bak daarom liefst op een zonnige plek in de richting van het zuiden zodat deze optimaal van de warmte van de zon gebruik kan maken.
Daarom is het ook raadzaam om de achterkant van de koude bak iets hoger te maken dan de voorkant, zodat het deksel schuin komt te staan en de zon goed kan opvangen. Ook is zo'n schuine kant natuurlijk handig bij het laten afstromen van regenwater.
Zelf maken
We beschreven het net al, zo'n koude bak maak je eenvoudig zelf in het gewenste formaat. Afhankelijk van de ruimte die je hebt of misschien afhankelijk van het formaat van jouw raamwerk. De meeste mensen in Oost-Nederland deinsen niet terug voor zo'n klusje. Alles zelf maken is in deze regio toch een beetje met de paplepel ingegoten.
Maar wil je hem helemaal nieuw maken en heb je een goede bouwtekening of werkomschrijving nodig? KLIK dan HIER. Dan vind je een aantal (Engelstalige) omschrijvingen en bouwtekeningen. Hier vind je een goede werkomschrijving in het Nederlands.
Op onze Pinterest pagina (KLIK HIER) hebben we al wat ideeën verzameld voor je. Hier zie je voorbeelden van bakken die helemaal nieuw zijn opgebouwd. Maar ook ideeën die heel budgetvriendelijk zijn door handig gebruik te maken van bestaande spullen als oude kozijnen en deuren.
Zelf zoeken naar ideeën kan ook, zoek dan ook eens op het woord 'cold frame', de Engelstalige benaming van een koude bak.
TIPS
- Je kunt de bak direct op de grond plaatsen, maar je kunt er uiteraard ook een bodem in maken zodat je planten niet in de koude grond staan.
- Als je graag verschillende plantjes wilt poten, is het handig om een verdeling in de bak te maken.
- Om te zorgen dat de warmte in de bak blijft, is het aan te raden een deksel te maken. Dit kan van een oud kozijn met glas erin. Maar je kunt ook (plexi)glas gebruiken of een doorzichtig kunststof golfplaat. Met een doorzichtig deksel kan de zon door het deksel schijnen en wordt het in de kweekbak stukken warmer dan erbuiten. Hierdoor groeien je zaailingen sneller.
- Zorg wel voor frisse lucht! Bijvoorbeeld door het deksel eraf te halen of open te zetten en te ondersteunen met een houtje. Planten hebben niet alleen frisse lucht nodig, maar zo ga je ook ziektes en plagen tegen.
- Je kunt zaailingen en planten in potten laten zitten met potgrond of tuinaarde. Maar ook in de volle grond kan. Zorg er dan wel voor dat je de grond met tuinmest of groeistof extra vruchtbaar maakt. Ook moet je zorgen dat de plantjes voldoende ruimte hebben om te kunnen groeien.
- Hou de grond licht vochtig zodat je platen niet uitdrogen.
- Je kunt je koude bak ook prima gebruiken voor de overwintering van (kleine) planten in te zetten ter bescherming met koud weer.
Snelle variant
Niet zo handig, maar wil je toch gebruik maken van het systeem van een koude bak? Zoek (bv op Marktplaats) naar een kozijn met glas dat je kunt gebruiken. Maak ter grootte van dit kozijn een gat in de grond. Bedek de bodem met stro en leg het raam over het gat. Je 'koude bak' is zo geïsoleerd en gelijk klaar voor gebruik!
0 Reacties