Moestuin in augustus. Zaaien en oogsten

Moestuintips in augustus

Oogsten en zaaien

Tuin & Erf 12 augustus 2021 1

In de tweede helft van de maand augustus is zo ongeveer iedereen weer terug van de vakantie. We hopen dat u erg genoten heeft. Het zal in vele tuinen en moestuinen een ravage zijn, daarom zal er heel wat werk aan de tuinwinkel zijn. Naober geeft u weer enkele tuintips.

Pruimen
Pruimen kunnen nu volop geoogst worden. Als u alleen de rijpe vruchten plukt, hebben degene die nog aan de boom blijven hangen ook de gelegenheid goed rijp te worden. Een pruim wordt niet rijp door het liggen op de fruitschaal. Rotte vruchten en vooral ook verdroogde pruimen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Ze tasten andere vruchten aan en vormen een gevaarlijke besmettingshaard.

De pruimenbomen kunnen meteen van overtollig hout worden ontdaan, want in de winter mag er in de bomen, in verband met de gevreesde loodglansziekte, niet meer worden gesnoeid. De wonden die we nu maken - in een periode, dat alles nog volop functioneert - genezen zeer snel. Snoei ruim, waarbij je erop moet letten, dat de boom open gehouden wordt. Als het in de boom donker is door te veel hout, is de kans op loodglans groter. Neem dus veel van dat overtollige hout weg!

Tomaten snoeien
Het snoeien van tomaten moet steeds doorgaan. Het is gewenst de planten elke week even na te lopen; bij een hoogte van ruim één meter zit er meestal wel een drietal vrachttrossen aan. Dat kan de kop uit de plant gesneden worden. Wel kunnen zich op grotere hoogte nog meer vrachttrossen ontwikkelen, maar die worden buiten toch niet meer rijp. Daarom is het beter, dat we de kop uit de plant halen. Dit komt de overblijvende vrachttrossen ten goede.

Het gebeurt ook nogal eens, dat de planten te vol met bladeren zitten. Dan is het gewenst, een deel ervan weg te snijden. De vruchten komen daardoor beter in de zon te hangen en kleuren veel eerder.

Indien u planten met goede vruchten wilt oogsten, moeten ze op één stengel gekweekt worden. Alle zijscheuten, die uit de grond komen en in de oksels van de bladeren ontstaan, moeten weggenomen worden. Toppen van de planten voldoet vaak. Onder zogenaamd staand glas (hobby-kastje) doen we dat na de vorming van de vierde tros. Bij buitenteelt wordt al na de derde tros getopt. De hoofdstengel zal aan de stok moeten worden vastgebonden, opdat de plant niet tegen de grond slaat. Het verdient aanbeveling, de planten een beetje mest te geven.

Fruit oogsten
Ook veel andere vruchten kunnen uit de moestuin geoogst worden. Denk aan rode bessen, kruisbessen, perziken, vijgen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, en wijnbessen.

Zaaien
U kunt deze maand al beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Denk hierbij aan gewassen zoals veldsla, snijbiet, winterrammenas, kolen en lente-uitjes. Ook gewassen als radijsjes, spinazie, paksoi, winterprei en raapstelen kunt u deze maand nog zaaien.

Plantjes van bloemkool, sla, koolrabi, en andijvie kunnen in de moestuin worden uitgeplant.

Oogsten
Controleer dagelijks of je komkommers, aubergines en courgettes kunt oogsten. Jonge groenten hebben een betere structuur en een lekkerder smaak dan oudere groente.

Ook aardappelen, andijvie, uien en spitskool kunt u nu oogsten.

Klusjes
Is augustus een natte maand, dan liggen plagen en ziekten op de loer. Denk bijvoorbeeld aan aardappelziekte. Verwijder het blad van aangetaste planten en rooi de aardappels ongeveer 14 dagen later.

Haal resten van geoogste groenten direct weg of gooi ze op de composthoop. Gooi nooit de resten van zieke en aangetaste planten op de composthoop! Anders is de kans op ziekten en schimmels op je nieuwe planten zeer groot.

Plaats een reactie

1 Reactie

  • Theo Veerbeek

    13 August 2021 13:34:14

    goede adviezen