Tuinklussen in februari

Er is alweer genoeg te doen in de tuin

Tuin & Erf 14 februari 2024 0

Het voorjaar komt eraan! De vogeltjes fluiten, sneeuwklokjes en krokussen steken hun koppie uit de grond en we kunnen steeds vaker genieten van mooi weer. Jeuken je handen alweer om de tuin in te gaan? Dat kan, want er is al weer genoeg te doen. De tuinklussen die je in februari kunt doen bereiden je tuin vast voor op het komende tuinseizoen. Zaaien, bemesten, snoeien, planten... lees onze tips!

  • Het is tijd voor onderhoud. Kijk alles in de tuin even na op loszittende onderdelen, verrotting. Houten hekwerken, de schutting, de pergola en de tuinmeubelen. Hebben ze de winter overleefd? Of moeten ze hier en daar gerepareerd, verstevigd of vastgezet worden.
  • Ook je gereedschap moet nagekeken worden als je dit voor de winter niet hebt gedaan. Invetten en slijpen zodat het klaar is voor het nieuwe tuinseizoen.
  • Bladverliezende bomen en struiken kun je nu snoeien. Let altijd op je veiligheid, gebruik goed en scherp snoeigereedschap en zorg dat je stevig staat.
  • Als je in het naseizoen vergeten bent om bladverliezende bomen en struiken te planten, dan kan dit nu ook. Maar dan moet het wel zachter weer zijn, als het vriest slaat je nieuwe aanplant minder goed aan. Bladhoudende struiken en bomen plant je pas in mei.
  • Heb je jouw grondsoort getest? Je kunt nu kalk strooien om verzuring van de bodem tegen te gaan. Dan kun je over een paar weken gaan bemesten.
  • Is jouw grond al behoorlijk kalkhoudend, dan kun je alvast beginnen met het bemesten van vaste planten en bol- en knolgewassen.
  • Wees nog voorzichtig met spitten (met name als de vorst nog in de grond zit) maar ook met belopen van de grond. Sommige planten zijn al begonnen met de groei, maar de groeineuzen bevinden zich nog onder de grond. Die kun je makkelijk beschadigen.
  • Als er al wat onkruid staat, verwijder dit dan voorzichtig met de hand. Schoffelen kan de ondergrondse groei beschadigen.
  • Maak alles in de tuin schoon, zoals plantenbakken, bloempotten en ook nestkastjes als je dat laatste nog niet had gedaan. Vogels gebruiken ook in de herfst en de winter al nestkastjes om te schuilen voor wintersweer. Maar nu gaan ze op zoek naar een goed plekje om te nestelen.
  • Wil je vogels in de tuin, voer dan gerust bij om ze te lokken en te helpen met de broodnodige energie. Volgens de Vogelbescherming kun je het gehele jaar bijvoederen. Per seizoen hebben ze vaak wel ander voer nodig. Op de website van De Vogelbescherming kun je lezen wat je wanneer het beste kunt voeren. KLIK HIER.
  • Je grasmat kan soms onregelmatigheden bevatten. Als er geen kans op vorst is, kun je die nu netjes maken en voorzien van nieuwe zoden. Met gras zaaien kun je nog beter even wachten op warmer weer.
    Je kunt nu starten met het voorzaaien van zomerbloeiers. Doe dit wel onder een glasplaat of een kas zodat de zaden optimaal kunnen groeien in de warmte onder de zon. Let hierbij goed op schimmel. Voorkom een te hoge luchtvochtigheid door af en toe te luchten waardoor je schimmelvorming kunt voorkomen. Je kunt van te voren checken of je zaden nog kiemkrachtig zijn door wat zaad binnen op vochtig keukenpapier te strooien. Na twee weken kun je zien of de zaden gekiemd zijn, zo niet... gooi dan je zadenvoorraad maar weg.
  • Snoeien bevordert de groei van jonge frisse takken met heldergroen blad.
  • Check per struik, klimplant of boom de snoeikalender. Bij sommige planten is de sapstroom al op gang gekomen en dan kun je er beter vanaf blijven. En sommige struiken en bomen kun je beter in het najaar snoeien. Zelfs per soort kan hier verschil in zitten, zoals bijvoorbeeld bij een aantal hortensiasoorten. Dus lees je eerst in voordat je de snoeischaar hanteert.
  • Klimplanten kun je nu ook snoeien, snoei daarbij ook ranken die in de weg zitten of op vervelende plekken groeien als dakranden.
  • Heb je snoeihout over? Maak hier dan een takkenril van waar dieren en insecten hun toevlucht in kunnen vinden. Ook vogels en egels zijn dol op dit soort schuilplekken. Hoe je zo'n takkenwal maakt lees je hier.
  • Heb je vorig jaar nieuwe aanplant gepoot in de tuin? Check nu wat de winter niet heeft overleefd en vervang dit door nieuwe aanplant.
  • Bollen die je gezellig in huis hebt kun je na de bloei in de tuin poten. Laat het groen vanzelf afsterven, de voeding hiervan gaat in de bollen zitten en hebben ze nodig om volgend jaar weer te kunnen bloeien.
  • Bolgewassen zoals sneeuwklokjes verwilderen snel. Je kunt ze tijdens of na de bloei scheuren om de pol kleiner te maken.

Plaats een reactie

0 Reacties