Een duurzame en biodiverse tuin
tips van Lily de Boer
Tuin & Erf 14 juli 2021 0De Tuin van Dorth in Gorssel van Lily de Boer draagt bij aan een ecologisch evenwicht. Zo recyclet ze bouwmaterialen van eigen erf, verschraalt ze de bloemenweide en plant ze besdragende bomen en heesters voor vogels. Reeën mogen er gerust een (bloem)blaadje mee-eten.
Lily geeft tips voor een duurzame en biodiverse tuin.
- “Haal niet alles rigoureus weg als je begint met een tuin, maar bedenk of en hoe je bestaande structuren kunt hergebruiken.”
- “Zoek op Marktplaats naar tweedehands materialen en planten. Ik heb er voor de vijver bijvoorbeeld zakken vol met waterpest en fonteinkruid gevonden.”
- “Ik laat ieder voorjaar een lading verhakselde houtsnippers komen waarmee ik de borders afdek. Dat voorkomt onkruid en uitdroging, spaart dus water en ziet er strak uit. Ik werk er paardenmest door voor extra voeding.”
- “Koop gifvrije bloembollen. Ik koop ze zelf online bij www.sterkebollen.nl en www.naturalbulbs.nl.”
- “Erger je niet aan die beesten die jouw plantjes te grazen nemen. Bekijk ze eens goed; de kleuren, de manier van voortbewegen. Misschien dat je ze dan kunt waarderen.”
- “Om de luizen te bestrijden maak ik een extract van een paar tenen verse knoflook, een tak rozemarijn en een halve liter water. Dat spuit ik op het blad.“
- “Probeer verschillende biotopen te creëren in je tuin, met bijvoorbeeld een vijver, een stukje bloemenweide, stapelmuurtjes, besdragende heesters in een houtwal; op die manier lok je veel verschillende dieren in je tuin.”
- "De drie langgenekte Indische loopeenden (Cheryl, tante Cor en Martin) helpen me met het slakkenvrij houden van de borders."
10 x groen voor de vogels
- Kaardebol – Dipsacus fullonum (zaden)
- Appelbes - Aronia (bessen)
- Gelderse roos - Viburnum opulus (bessen)
- Hulst - Ilex aquifolium (bessen)
- Krentenboom – Amelanchier lamarckii (krenten)
- Vuurdoorn - Pyracantha (bessen)
- Korenbloem – Centaurea cyanus (zaden)
- Lijsterbes – Sorbus (bessen
- Olijfwilg - Eleagnus (vruchten)
- Sierappel - Malus ‘Red Sentinel’ (appeltjes)
Lees haar verhaal in Naober (Zomer 2021).
0 Reacties