Winterstilleven bij Huys Beukenroode
Tuin & Erf 10 december 2021 0Barokke buxuspatronen, lange zichtassen en symmetrie; Adri en Ellen de Vries zijn dol op de elementen van de klassieke tuinarchitectuur. Op winterse dagen krijgen de strakke lijnen in de tuin in Raalte een extra sneeuwwit accent. Ze zorgen rondom Huys-Beukenroode voor de mooiste stillevens.
7 x wintergroen
Met taxus en hulst zorg je in de winter voor vorm, structuur en kleur in de tuin. Maar er zijn meer heesters en vaste planten die groen blijven en winterhard zijn. Deze zeven soorten zijn tevens goede alternatieven voor buxus.
- Struikkamperfoelie (Lonicera nitida). Een snelgroeiend, wintergroen én goedkoper alternatief voor buxus is struikkamperfoelie. Let op: je moet de ranken wel vaker snoeien dan buxus om de vorm er mooi in te houden.
- Liguster (Ligustrum ovalifolium) lijkt met zijn kleine blaadjes wel wat op buxus. De struik groeit snel en leent zich dus goed voor hagen en vormsnoei.
- Wintergroene grassen zijn een speels alternatief voor buxus. Zoals schapengras (Festuca), dat laag en bolvormig groeit. Festuca glauca 'Elijah Blue' is mooi grijsblauw, Festuca gautieri of ‘berenvel’ is frisgroen.
- Schijnhulst (Osmanthus x burkwoodii) wordt circa 50 cm hoog; perfect voor het maken van hagen en bollen. Bloeit met geurende witte bloemen.
- Rododendrons zijn goed wintergroen maar worden vaak erg groot. Compact is dwergrododendron Rhododendron micranthum ‘Bloombux’; die in mei en juni roze bloeit.
- Laurierkers (Prunus laurocerasus) is grof van structuur en leent zich daarom niet voor kleine tuinen. Maar de bladeren zijn glanzend wintergroen én leggen veel fijnstof vast.
- Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus ‘Microphyllus’) groeit mooi compact waardoor je het goed kunt vormsnoeien. Je ziet er steeds vaker (kant-en-klaar) hagen van.
Buxus eruit, hulst erin
Twee jaar geleden arriveerden de eerste buxusmotten in de tuin. Met alle hagen, bollen en parterres die de tuiniers van buxus hadden gevormd, betekende het een kleine ramp. “We schoten even volledig in de paniek”, zegt Adri. “We wilden al die lijnen natuurlijk wel graag behouden. We hebben heel wat rupsen staan vangen. Bekers vol. En maar schudden aan die struikjes. In de zomer vlogen er alsnog ’s avonds honderden motten rond.” Inmiddels zijn vele buxusstruiken gerooid. De parterres naast het huis zijn opnieuw aangeplant met kleine hulststruikjes (Ilex crenata), een goede vervanger voor de buxus. “De plantjes zijn nog klein, maar de vorm zit er gelukkig al wel mooi in. We missen de grote buxuszuilen wel erg die in de rozentuin aan de voorkant van het huis stonden. Die gaven echt body aan de tuin. Maar we hebben bedacht dat we die lege plekken straks opvullen met tulpenbollen. Zo brengen we ook weer kleur, volume en de symmetrie in de border."
Verder lezen? De prachtige wintertuin van Adri en Ellen de Vries rondom Huys Beukenroode staat in de nieuwe Naober (winter 2021/2022).
0 Reacties