Wip die tegels eruit!

Wip die tegels eruit!

maar plant buiten geen kamerorchidee terug

Tuin & Erf 29 maart 2021 0

Morgen begint het NK Tegelwippen en gaan tientallen gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te verruilen voor groen. Goed voor de biodiversiteit in de stad, maar ook in de strijd tegen hittestress en waterproblemen. Als IVN Natuureducatie zien we echter in de dagelijkse praktijk dat veel mensen geen idee hebben welke planten ze eigenlijk moeten kiezen en hoe ze hun grond moeten bewerken, zodat de planten ook daadwerkelijk blijven leven. Voorbeelden van kamerorchideeën in een vers omgeploegd tuintje zijn er te over. Zonde!

De grote vraag is dus: wat doe je als (gevel)tuinbezitter als die tegels er eenmaal uit zijn? Alles begint bij de bodem. Onder de tegels komt meestal bouwzand tevoorschijn. En dat is bepaald geen goede tuinaarde. Het zand hoeft echt niet allemaal weg, maar het is wel goed om er voldoende (biologische) compost door te mengen. Dan hebben de planten voeding en kan de bodem beter water vasthouden.

Bij de keuze voor planten, ga dan het liefst voor inheemse soorten. Dit zijn de soorten die in Nederland van nature groeien. Denk bijvoorbeeld aan het Ooievaarsbekje, een prachtig plantje met mooi paarsige bloemen, dat het prima doet in de stad. Zo geniet je niet alleen zelf van een nieuwe tuintje, maar is het ook een blikvanger voor de buren, en worden bijen en vogels er helemaal blij van.

Tijdens het NK Tegelwippen, dat onder de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ valt, helpen vrijwilligers en professionals van onder andere IVN Natuureducatie bij het vergroenen van (gevel)tuinen in de deelnemende steden (en daarbuiten). Dit doen ze niet alleen, maar samen met hoveniers, andere natuurorganisaties en natuurlijk de gemeente en haar bewoners. Vorig jaar werden er 95.000 stoeptegels gewipt en verruild voor gras, bloemperkjes en geveltuinen. Het zou mooi zijn als dit aantal de komende dagen fors wordt overschreden.

Maarten Bruns is expert stadsnatuur van IVN Natuureducatie.

Plaats een reactie

0 Reacties