Zevenblad

Zevenblad in de tuin

Hardnekkig onkruid, of geniet je van de bloemen en de smaak?

Tuin & Erf 20 mei 2021 1

Zevenblad (Aegopodium podagraria) wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Dat is niet voor niks, want dit 'onkruid' is behoorlijk hardnekkig en heeft bij verwijdering slechts het kleinste stukje wortel wat is achtergebleven nodig om weer tot volle glorie te groeien. En als je dan net enorm goed je best hebt gedaan om hem uit je tuin te verwijderen, dan schieten je spontaan de tranen in de ogen als hij weer verschijnt.

Andere benamingen
Zevenblad (Aegopodium podagraria) wordt niet alleen tuinmansverdriet genoemd. Maar staat ook bekend onder de namen drieblad, wilde vlier, Gerardskruid, geer(s), heers, hirs, hanepoot, kraaiepoot, geitenpoot, flerecijnkruid.
Het Latijnse Aegopodium komt van het Griekse aigos, dat 'geit' betekent en podrion betekent 'pootje'. De kroonblaadjes van zevenblad lijken een beetje op een geitenhoef. Podagraria is Latijn voor jichtgenezend.

Zevenblad herkennen
Zevenblad is aan zijn veelal zevendelig samengesteld blad gemakkelijk te herkennen. Maar het samengestelde blad kent ook drie, vijf, of soms negen deelblaadjes. Verder heeft zevenblad een kenmerkende driehoekige bladsteel. Het fijngewreven blad ruikt licht naar peterselie of wortel (peen).

Is zevenblad onkruid?
Daar zijn de meningen over verdeeld. In principe noemen we planten die woekeren, andere (mooiere) planten verdringen of opkomen op plekken waar wij ze niet hebben gepland onkruid. Zevenblad is in dat opzicht een zeer hardnekkig onkruid dat keer op keer weer de kop opsteekt als je hem niet volledig verwijderd. Het kleinste stukje achtergebleven wortel is genoeg om hem weer terug te laten komen.

Zevenblad omarmen

Allereerst kan zevenblad prima gedijen in een groene tuin waar bio-diversiteit hoog in het vaandel staat. Een rommelige tuin of een rommelhoekje is enorm aantrekkelijk voor insecten, vogels en zoogdieren. Egels gebruiken het als schuil-, nest- of voederplaats. En tussen al dat woekerende groen leven allerlei insecten en slakken die door de egels worden gegeten. Best handig, want als je eenmaal een egel in de tuin hebt, zul je weinig last meer hebben van slakken. Want de egel scharrelt door de tuin op zoek naar slakken waardoor je op een natuurlijke manier de slakkenpopulatie bestrijdt.

Bovendien brengt onkruid de bodem van je tuin terug in balans. Net zoals kruiden de mens kan genezen van kwalen. Ieder (on)kruid heeft hierin zijn eigen taak.

Zevenblad eten
Zevenblad is gezond, lekker en bovendien geneeskrachtig. Vroeger wisten de mensen dat al en aten ze zevenblad na de winter. Om te eten pluk je het best in het voorjaar het jonge frisgroene blad, doe dit vóórdat het begint te bloeien en voordat het blad donkergroen is geworden. Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur.
Van zevenblad kun je onder andere pesto, salade en een gezonde omelet maken.

Tanja Hilgers, die in het nazomernummer (2020) van Naober stond, heeft een hiervoor een boekje geschreven met allerlei lekkere wildpluk-recepten. Het boekje is hier verkrijgbaar.

Tanja deelt op haar Facebookpagina dit recept van een wrap met zevenblad en pinksterbloemen en deze smakelijke spaghetti.

Zevenblad bestrijden

Als we je niet hebben kunnen enthousiasmeren om zevenblad te omarmen, dan hebben we hier natuurlijk ook tips om van deze hardnekkige woekeraar af te komen.

Bestrijding met gif
Allereerst, blijf weg van gif! Niet alleen doe je hiermee veel kwaad aan de andere beplanting, de bodem en de insecten, vogels en zoogdieren in je tuin. Maar ook om de doodeenvoudige reden, dat het niet helpt! Het lijkt alsof je met gif het zevenblad de baas bent, het blad verschrompelt en verdwijnt. Maar onder de grond blijven de wortels zitten en zal het zevenblad gewoon weer oprukken.

Natuurlijke bestrijding
Maar wat dan wel? Simpel, maak overvloedig gebruik van bodembedekkers. Immers, daar waar geen zonlicht schijnt, kan onkruid niet groeien. De natuur heeft de natuurlijke neiging om de bodem dicht te laten begroeien (kijk maar in het bos). Dus met een niet al te dicht begroeide tuin, geef je niet alleen zevenblad, maar ook allerlei ander ongewenst onkruid de volledige kans om in jouw tuin te woekeren. Dus, kies voor de door jou gewensde begroeiing. Denk bijvoorbeeld aan de ooievaarsbek of tuingeranium (Geranium macrorrhizum). Dit is een bodembedekkende vaste plant die je kunt inzetten tegen hardnekkig onkruid. De ooievaarsbek heeft vele voordelen. Zo is hij wintergroen, breidt hij zich goed uit maar is geen woekeraar, is makkelijk te stekken, groeit in zon en halfschaduw, voorkomt uitdroging door verdamping en ruikt bovendien ook nog eens heerlijk. Het is een makkelijke plant die zowel op zware of lichte grond, kalkrijk of zure grond groeit. Ze zijn er in allerlei tinten wit, roze en paars.
Bij een nieuw aan te leggen border start je met 6 tot 7 plantjes per vierkante meter. Eventueel kun je tussenliggende aarde bedekken met boomschors. Heb je al flink last van onkruid als zevenblad, plant dan liever zo'n 12 plantjes per vierkante meter. En dek de stukjes aarde ook dan tijdelijk af met natte kranten, worteldoek of boomschors. Want in de verse aarde zal zevenblad ook een groeispurt maken en de neiging hebben alles weer over te nemen.

Laat je ons in de reacties weten wat jouw handige tip is in de stijd tegen zevenblad? Of ben je juist dol op zevenblad en heb je een lekker recept? We zijn benieuwd!

Plaats een reactie

1 Reactie

  • Mirjam te Brake

    22 May 2021 09:51:49

    Je kunt zevenblad heel goed fijn snijden en rauw stampen met aardappelen en uit gebakken spekjes. Een gratis maaltijd en beslist gezond.