Tips om energie te besparen
Wonen 15 oktober 2021 0De energieprijzen rijzen de pan uit en het ziet er naar uit dat het allemaal nog duurder gaat worden. Men houdt nu al rekening met een flink hogere energierekening. De gasprijzen stijgen om verschillende redenen. Door de koude winter afgelopen jaar zijn er meer reserves aangesproken dan normaal. Door leveringsproblemen zijn deze reserves minder goed aangevuld afgelopen zomer. Ook de uitstootrechten voor CO2 zijn gestegen wat zorgt voor hogere gasprijzen.
Naober geeft tips om energie te besparen.
1. De verwarming een tandje lager
Een aangename temperatuur in huis is ongeveer 20-21 graden. Heb je het toch koud, hou er dan rekening mee dat elke graad hoger per jaar zo'n 50 tot 80 euro kost. Dus kleed je wat warmer aan, dan bespaar je direct! Voordat je naar bed gaat mag de verwarming uit. Deze besparing zie je ook direct terug op je meter.
2. Weer de koude tocht
Vooral in oude huizen zijn er veel kieren en tochtgaten. Via deuren en ramen komt koude lucht naar binnen. Dit is eenvoudig op te lossen met het plaatsen van tochtstrips rond de ramen en deuren. Ook de brievenbus is zo'n tochtgat wat ongemerkt zorgt voor extra kou. Plaats een borstel met een brievenbusklep, dat zorgt er direct voor er minder kou naar binnen komt.
3. Maak optimaal gebruik van de verwarming
Meubels en lange overgordijnen voor je radiatoren houden de warmte tegen. Beter laat je de radiatoren (in ieder geval in de winter) helemaal vrij. Eventueel kun je met radiotorfolie achter de verwarming zorgen dat de warmte wordt weerkaatst en niet verloren gaat in de muur.
4. Hou je meterstanden bij
Zo kun je goed in de gaten houden of jouw verbruik stijgt. Met een slimme meter is het nog eenvoudiger, omdat deze is te koppelen aan een laptop, tablet of telefoon. Met een beter inzicht in je verbruik kun je snel ingrijpen.
5. Water besparen
Met een paar simpele dingen bespaar je al snel liters water! Tijdens het tandenpoetsen is het onnodig om de kraan te laten lopen. Laat het water bij het afwassen ook niet lopen, maar vul een afwasbak en draai de kraan dan dicht. Douche een paar minuten korter. Daarmee bespaar je zowel water als gas, immers warm water heeft veel invloed op je energiekosten. Eventueel kun je ook een zogenaamde zuinige douchekop installeren.
6. Voorkom sluipverbruik
Apparaten die in stand-by staan slurpen ongemerkt onnodig stroom. Zelfs als je opladers die niet in gebruik zijn in het contact laat zitten verbruikt dat stoom. Dus haal de stekkers uit de contactdozen. Dat vermindert niet alleen je stroomverbruik maar daarmee verklein je ook het risico op brand.
7. Lampen uit
Het is onnodig om ruimtes te verlichten waar je niet bent. Dus doe de lampen uit, daarmee voorkom je onndig veel stroomverbruik. Je kunt verder bezuinigen door lampen te vervangen door spaar- of ledverlichting. Deze lampen zijn meestal wel wat duurder, maar verdienen zichzelf terug in de besparing.
8. Kijk kritisch naar je energiecontract en stap over op een andere energieleverancier
Door energiecontracten met elkaar te vergelijken en twee maanden voor het einde van je energiecontract over te stappen kun je al snel vele euro's besparen op je energierekening. Met de stijgende energieprijzen kun je ook kiezen voor een vaste prijsstelling in plaats van variabele prijzen.
9. Maak je woning energiezuinig
Verbeter de isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer en ramen. Isolatie is één van de meest rendebale manieren om energie te besparen. Op warme zomerdagen laat het isolatiemateriaal de warmte makkelijker los en tijdens de koude winterdagen houdt het isolatiemateriaal de warmte makkelijker vast in de woning.
Plaats zonneboilers en zonnepanelen. Laat een warmtepomp installeren (let wel, dan moet je huis wel goed geïsoleerd zijn) en maak gebruik van ventilatie met warmterugwinning.
De rentes op de spaarrekening zijn extreem laag en energie besparen levert momenteel direct meer geld op. Het rendement op bijvoorbeeld spouwmuurisolatie is al 12%. Met zo'n rekensommetje zul je snel tot de conclusie komen dat een investering in een energiezuinig huis veel meer redement oplevert dan je geld op een sparrekening zetten.
10. Laat je goed voorlichten.
Voor een oud en meestal slechter geïsoleerd huis kunnen de rendementen voor sommige investeringen heel anders uitpakken dan bij een nieuw huis dat al vaak al heel goed geïsoleerd is. De meeste huizen die voor 1975 zijn gebouwd zijn onvoldoende geïsoleerd. In zo'n situatie kan een warmtepomp geen goed rendement opleveren. Verbeter bij oude woningen daarom eerst de isolatie voordat je overgaat op de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp.
Kijk goed welke duurzame investering past bij jouw woonsituatie!
0 Reacties