Vuurwerkverbod JA/NEE

Wat vind jij? Doe mee aan onze poll!

0

In steeds meer gemeenten geldt een vuurwerkverbod. Wat vind jij? Doe mee aan onze poll!

VOOR
Al dat vuurwerk dat de lucht in gaat is heel belastend voor de natuur. Bovendien zijn veel dieren vaak al ver van tevoren doodsbang. Sommige honden durven niet eens naar buiten voor hun behoeften. Wat mij betreft komt er snel een landelijk vuurwerkverbod!

TEGEN
Kom niet aan onze tradities! Het is veel te gezellig om op nieuwjaarsnacht de straat op te gaan en samen met je kinderen, vrienden en de buurt vuurwerk af te steken. De sfeer van het elkaar nieuwjaar wensen op straat en genieten van je eigen vuurwerk mag niet verloren gaan!

NEUTRAAL
Ik ben voor een tussenoplossing. Vuurwerkvrije zones in dorpen en steden zodat je met bange dieren een rustige plek kunt opzoeken. En dan met z'n allen om 12 uur genieten van een grote vuurwerkshow waar iedereen naar toe kan.

Vuurwerkverbod, voor of tegen?

Wist je dat?

Er zijn al wat dingen aan banden gelegd in verband met de veiligheid. Lees hier wat wel of niet mag.

Verboden en toegestaan vuurwerk

Er zijn een aantal vuurwerkproducten verboden. Hieronder zie je wat wel/niet mag.

Verboden vuurwerkproducten

Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. Je mag deze producten ook niet meer afsteken:

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • losse enkelshotsbuizen (single shots);
  • losse vuurpijlen;
  • Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Toegestane vuurwerkproducten

Tijdens de jaarwisseling mag je nog wel vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken.

Vuurwerk voor professionals

Vuurwerkprofessionals mogen ook vuurwerk uit categorie F3 en F4 afsteken. Als vuurwerkprofessional moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • een afgeronde opleiding tot vuurwerkdeskundige hebben;
  • voldoen aan de eisen voor het verkrijgen van een toepassingsvergunning;
  • toestemming hebben om vuurwerk af te steken (via melding of vergunning).

Carbidschieten
In Oost-Nederland houden we ervan! Wie heeft er op het Oostelijke platteland vroeger niet met carbid geknald? Met behulp van een oud verfblik, een tennisbal, een beetje spuug, carbid en dan knallen!
Hele tentfeesten, met name in de buurtschappen brengen mensen op de been voor carbidschieten. Een dikke rij met melkbussen, het liefst tegelijk of kort achter elkaar afsteken. 'Mooi knappen met mekare!'
Tegenwoordig zijn er zelfs vriendengroepen die een 'dikke Bertha' maken van wel 500 liter. Maar let op de gemeentelijke verordening of dit is toegestaan.
Of er in jouw gemeente met carbid mag worden geschoten moet je checken. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten mag en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht.

Wensballonnen
De wensballon is een lampion met een open vlam die onder de ballon hangt. Door de warmte in de lucht stijgt de ballon. Mensen laten regelmatig wensballonnen op tijdens oud en nieuw. Het is een prachtig gezicht om een paar wensballonnen de lucht in te zien gaan. Samen met een mooie wens en dan blijven kijken tot je het lichtje niet meer ziet is toch iets symbolisch wat ontroert.
Maar het wordt door de brandweer sterk afgeraden. Met name als het droog weer is en de wensballon landt op een plek waar gemakkelijk brand kan ontstaan. In het verleden zijn er al bosbrandjes geweest en zelfs boerderijen met rieten kappen afgebrand. Het is bijna niet mogelijk om een wensballon veilig op te laten. Een wensballon scheurt gemakkelijk. Ook raken vogels in het bos nog weleens verstrikt in zo'n wensballon.

Wensballonnen zijn ook niet overal toegestaan. Neem daarom contact op met uw gemeente of wensballonnen zijn toegestaan. Zo ja, houd u dan aan de regels en tips van de brandweer voor wensballonnen.

Bron: Rijksoverheid
Foto: Unsplash

Plaats een reactie

0 Reacties