Bevolkingsexplosie bij winterkoningen

Bevolkingsexplosie bij winterkoningen

Na een strenge, koude winter

Natuurnieuws 7 januari 2022 0

De naam 'winterkoning' lijkt erop te wijzen dat dit lieftallige vogeltje de 'koning van de winter' is. Maar dat is helemaal niet zo. Sterker nog, als de winter erg koud wordt, zullen de winterkoningen massaal doodgaan. Gelukkig volgt na zo'n strenge winter een ware bevolkingsexplosie van winterkoningen. Hoe dat kan? Dat lees je hieronder.

Volksverhaal hoe de winterkoning aan zijn naam kwam
De winterkoning is de koning der vogels. Net als bij de landdieren de leeuw de koning is, wilden de vogels ook een koning. De vogel die het hoogst kon vliegen zou koning worden.
Omdat de arend het hoogst kan vliegen was het eigenlijk bij voorbaat al onbetwist dat hij zou winnen. Maar het slimme winterkoninkje ging op de rug van de arend zitten en vloog toen nog een stukje omhoog toen de arend niet hoger meer kon. En hiermee werd hij de koning van de vogels.

De list viel helemaal niet in goede aarde bij de andere vogels. Ze zagen hem niet als koning en hierdoor moest de winterkoning vluchten voor zijn leven. Hij verstopte zich in een hol. De uil, die zijn hol voor altijd zou bewaken, viel echter in slaap. Daardoor kon de winterkoning ontsnappen en hij riep toen: 'koning ben ikkik-kik-kik-kik!'.
Maar deze held op sokken is nog altijd bang voor zijn onderdanen. Daarom zul je hem alleen horen roepen als er geen andere vogel in de buurt is. Op dit geluidsfragment kun je hem horen. Dit parmantige vogeltje is heel klein, maar wát een geluid kan hij voortbrengen!

Genoeg voedsel
Zoals gezegd, de winterkoning kan niet zo goed tegen de strenge kou. Ze zullen in zeer koude winters massaal sterven. Juist komend jaar wordt er een koude, droge winter verwacht... geen goede voorspelling voor deze kleine koning.

De winterkoningen blijven hier overwinteren. Maar tijdens de strenge winters is het voor deze insecteneters behoorlijk lastig om genoeg voedsel te vinden om warm te blijven.
Maar als ze de winter overleven zullen ze in het voorjaar zoveel mogelijk jongen groot brengen om de grote verliezen in hun populatie te compenseren. Een ware bevolkingsexplosie dus!

Hoe kun je helpen om de winterkoning de winter door te komen?

Gelukkig kunnen we de winterkoningen wel een steuntje in de rug geven om te overwinteren.

  • Voer op een paar beschutte plekjes op de grond. Winterkoningen houden niet van hoge voerplekken Ze eten het liefst gedroogde meelwormen of andere insectenmengsels. Als de nood hoog is, zullen ze ook zaden eten.
  • Hang een special vogelhuisje op voor winterkoningen. Waarschijnlijk zullen ze er niet in broeden, maar ze gebruiken hem wel graag als beschutte plek.

En, dan nog even die bevolkingsexplosie. Hoe zit dat nu?
We schreven al dat de winterkoningen zorgen voor zoveel mogelijk nageslacht in het broedseizoen. Het mannetje zorgt voor allemaal nieuwe nesten, vaak wel een stuk of zes. Het vrouwtje kiest daarvan de allerbeste. Hierna gaan ze paren, worden de eieren gelegd en uitgebroed.
Maar dat mannetje is een notoire vreemdganger. Want na dit nestje gaat hij op zoek naar andere vrouwtjes om de rest van de nesten op te vullen. Zo heeft mijnheer de winterkoning soms wel drie nesten tegelijk gevuld.
En als de jongen dan zijn uitgevlogen, begint hij gewoon weer opnieuw. Vaak wel met weer andere vrouwtjes. En de ex-echtgenotes? Die zitten dan weer iets verderop een nest uit te broeden bij de buurman. Kortom, die winterkoningen hebben een hele open relatie.

Nationale Tuinvogeltelling in januari
En ontdekt u de winterkoning in uw tuin? Geef u dan nu alvast op voor de Nationale Tuinvogeltelling in het laatste weekend van januari (28, 29 en 30 januari). Wie zich van te voren aanmeldt krijgt wekelijks tips over tuinvogels én vijftien procent korting op vogelvoer in de webshop van Vogelbescherming Nederland.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Plaats een reactie

0 Reacties