Spot juist nu een vos!
Tijdens de ranstijd in de winter is de kans het grootst
Natuurnieuws 28 januari 2022 0Volgens vele wildlife-fotografen schijnt Nederland dé plek te zijn om de vos te fotograferen. In de winter (december tot februari) gaan de mannetjesvossen (rekels) op zoel naar een vrouwtje (moer) om te paren. Dus juist nu is de kans groot dat je een vos tegenkomt. In onze regio is de kans het grootst op de Veluwe.
Als je gekef of geschreeuw hoort, dan kun je ervan uitgaan dat de vossen dichtbij zijn. Met het gekef roept het mannentje om een vrouwtje. Op het filmpje achter de hoofdafbeelding kun je het geluid van de vos beluisteren. (bron: Vroege Vogels, Geluiden: online natuurgeluidendatabase: Xeno-canto.org)
Deel je foto met ons!
Ben jij al weleens een vos tegengekomen en is het gelukt om hier een foto van te maken? Deel de foto hieronder dan met ons!
Voortplanting
De ranstijd, de tijd dat vossen paren, loopt van december tot februari. De jongen worden na een draagtijd van zeven à acht weken geboren. Een nest heeft meestal zo'n vier tot vijf jongen, maar kan zelfs 12 pups ter wereld brengen. De moedervos leeft in een hol met haar jongen en verhuisd een paar weken na de geboorte van haar jongen naar een groter hol. Het mannetje brengt alleen voedsel naar zijn vrouwtje en de jongen, hij leeft zelf niet in het hol. Vossen leven wel in kleine groepjes met één rekel en één dominante moer. Vaak heeft de rekel wel nog een tweede en zelfs derde vrouwtje. Alleen het dominante vrouwtje krijgt vaak een nest, de 'tantes' zorgen alleen voor voedsel.
Voedsel
Vossen eten het liefst knaagdieren, maar ze eten ook vogels, amfibieën en fruit. De vos is een alleseter en eet ook gerust insecten als kevers, rupsen en sprinkhanen, regenwormen, eieren, aas (dieren die dood in het veld liggen of slachtoffer zijn in het verkeer) en zelfs afval.
De vos legt ook een voedselvoorraad aan als er voldoende is. Dit verstopte voedsel kunnen ze maanden later nog op geur en herinnering terugvinden.
Vossen hebben een geweldig instinct om voedsel te vinden, zelfs in de winter. Dat is de reden waarom vossen de reputatie hebben sluw en slim te zijn. Zijn sluwheid komt tot uiting in vele sprookjes en films. Wie kent niet de verhalen van Reintje de Vos en De raaf en de vos van Jean de La Fontaine of het boek De fantastische mijnheer vos van Roald Dahl?
Zelfs de slimme Robin Hood wordt in de tekenfilm afgebeeld als een vos.
Uiterlijk
De rode vos heeft een lange snuit en een roodbruine vacht over het gezicht, de rug, de zijkanten en de staart. Hun keel, kin en buik zijn grijsachtig wit. Rode vossen hebben grote zwartpuntige oren en zwarte voeten. Het meest opvallende kenmerk is de donzige witpuntige staart. Hij is iets groter dan een flinke kat, maar in de winter kan hij door zijn vacht en dikke staart flink groot ogen.
Rode vossen hebben een uitstekend gehoor. Ze kunnen laagfrequente geluiden horen en kunnen daarom ook goed knaagdieren horen die ondergronds graven. Ook hun reukorgaan is geweldig goed. Hun zicht is minder goed.
De vos hoort bij de hondachtigen en is in de Benelux één van de grootste roofdieren die nog vrij voorkomen.
Vossen kunnen 12 jaar worden, maar veel jongen sterven al in hun eerste levensjaar. Vaak door verkeersongelukken, jacht of stroperij.
Een vos jaagt het liefst overdag, mits het jachtgebied onverstoord is. In het dichtbevolkte Nederland jaagt hij daarom meestal 's nachts en in de schemering. Hij kan heel hard rennen, zelfs tot wel zestig kilometer per uur. Al loopt hij meestal met een gangetje van zo'n 6 tot 13 kilometer per uur.
Grappig weetje: De vos heeft een vioolklier net boven zijn staart. De naam vioolklier komt door de geur die deze klier afgeeft, die zou naar viooltjes ruiken. Zijn andere geurklier zit vlak boven zijn anus.
Ben jij al eens een vos tegengekomen in het wild en heb je hem vast kunnen leggen op de gevoelige plaat? Deel je foto hieronder met ons!
0 Reacties