Vogels voeren
Hoe en wat?
Gastartikel Natuurnieuws 14 november 2019 2In de herfst- en wintermaanden zijn tuinvogels nog meer op je hulp aangewezen. Om de lange, koude nachten te kunnen overleven moeten ze al hun vetreserves aanspreken. Overdag hebben ze maar kort de tijd om voedsel te vinden om die tekorten weer aan te vullen, bovendien slinkt het natuurlijke aanbod snel. Help tuinvogels door het aanbieden van vogelvoer met een hoge energiewaarde; hoe meer calorieën, hoe beter!
Een geschikt aanbod van vogelvoer in tuin of op balkon bestaat uit zaden, pinda’s en vet. Voedselresten zoals droog brood of kaasrandjes zijn niet geschikt voor vogels. Deze producten bevatten veel te veel zout. Kijk bij het kopen van zonnebloempitten, zonnebloemkernen en zadenmixen vooral naar de energiewaarde die op de verpakking staat aangegeven. Vermijd ook onnodige opvulingrediënten zoals graszaden en linzen. Vetproducten, zoals vogelpindakaas, vetblokken en pindacakes vormen een waardevolle bron van natuurlijke energie voor vogels. Vetbollen zijn overal te koop, de kwaliteit loopt echter sterk uiteen. Goedkope vetbollen zijn vaak gemaakt van afvalproducten, zoals oud frietvet. Deze vetbollen bieden tuinvogels niet alleen nauwelijks energie, maar zijn vaak ook nog schadelijk voor hun gezondheid door alle slechte stoffen die erin zitten. Let ook bij vetproducten dus altijd op de energiewaarde. Pinda’s zijn van oudsher favoriet bij bijna alle tuinvogels. Er zijn echter grote verschillen in type, grootte, oliegehalte en kwaliteit. Daarnaast zijn pinda’s erg gevoelig voor aflatoxine, een gif dat geproduceerd wordt door een schimmel. Alleen pinda’s met een onafhankelijk EU certificaat waaruit blijkt dat ze recent zijn getest, zijn veilig.
Wat is een geschikt voedersysteem?
Vogelvoer kun je op verschillende manieren aanbieden.
- Voedertafels zijn populair bij veel soorten vogels, zeker bij vogels die hun voedsel het liefst laag bij de grond zoeken. Denk daarbij aan de roodborst, de heggenmus, winterkoning, vinkachtigen of de merel. Een goede voedertafel heeft opgehoogde randen tegen het wegwaaien van voedsel, een snelle afvoer van water, is makkelijk schoon te maken en heeft geen dak.
- Voedersilo’s - doorzichtige kokers van UV gestabiliseerd polycarbonaat - zijn geliefd bij bijvoorbeeld mezen en groenlingen. De silo’s zijn sterk en gaan jarenlang mee. Het grote voordeel is dat het voer in de silo droger blijft en dus langer houdbaar is.
- Pindasilo’s zorgen dat je pinda’s op een veilige wijze kunt aanbieden. Geschikte pindasilo’s zijn voorzien van fijnmazig gaas. Dit gaas geeft vogels houvast en zorgt ervoor dat ze er geen hele pinda’s uit kunnen nemen. Jonge vogels kunnen hier namelijk in stikken.
- Voederhuisjes zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn huisjes om op te hangen, op paal en zelf om met zuignappen op het raam te bevestigen. In de voederhuisjes kunnen zaden of vetproducten zoals pindacakes en vetblokken worden aangeboden. Ook zijn er voederhuisjes waarin je vetproducten en zaden gecombineerd kunt aanbieden.
Niet vergeten!
Verdeel verschillende voedersystemen en voersoorten over je tuin, zo trek je veel verschillende soorten vogels aan. Reinig de voedersystemen regelmatig. Zet ook in de winter waterschaaltjes neer voor tuinvogels. Is het water bevroren, vergruis het dan. Hang nestkasten op, het liefst al in het najaar. Zo kunnen vogels deze gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats. Reinig de voedersystemen regelmatig en zorg dat de voederplaatsen gevuld blijven. Zo gebruiken de vogels niet onnodig energie door tevergeefs naar je tuin of balkon te vliegen.
Bron: www.vivara.nl
2 Reacties
1
1
Wim Theunisse
Neem een plastic bak, doe er een 1/2 baksteen in.
Vul de bak met water en wel zodanig dat er een dun laagje water over de baksteen ligt.
Een bad nemen doen de vogels bij mij in de tuin 's winters ook graag.
Wel regelmatig verversen maar dat spreekt voor zich.
Veel kijkplezier toegewenst en een voorspoedig 2020.