Wildplukken en ‘bermscnacken’
Tanja Hilgers neemt je mee door het eetbare landschap
Natuurnieuws 21 augustus 2020 0Tijdens wildplukwandelingen neemt kruidenvakvrouw Tanja Hilgers natuurliefhebbers en fijnproevers mee door het eetbare landschap van de Achterhoek en Twente. In de berm, langs de waterkant en aan de rand van het bos groeien onopvallende smaakmakers als bijvoet, watermunt en ananaskamille. Lekker in de thee, pesto of een likeurtje.
Wildplukken in het oosten
Wildplukken is een trend. Ineens was het hip om pesto te maken van zevenblad en salades te versieren met paardenbloemen en madeliefjes. Het principe komt voort uit het groeiende verlangen om weer meer in en met de natuur te leven in tijden van digitalisering en globalisering. Volgens Tanja staan mensen in het oosten over het algemeen nog dicht bij de natuur. “Tijdens wildplukwandelingen valt me op dat mensen vaak nog wel de verhalen kennen over het gebruik van wilde kruiden en planten. Het idee dat je ervan kunt plukken is nog niet helemaal verdwenen. Tegelijkertijd zijn ze ook nuchter. Smaak is bijvoorbeeld belangrijker dan het mooie plaatje.” Tanja vindt het mooi om te zien dat hier veel aandacht is voor lokale producten van boeren en andere ondernemers. “Dat past bij mij. Ik eet liever groenten uit de tuin en vlees van Stefans weidevarkens dan voedsel van ver weg.”
Kijk voor meer informatie, tips om zelf te wildplukken en een heerlijk recept voor 'wilde' pesto in het nazomernummer (2020).
0 Reacties