Borculo

Pracht van de Streek

Pracht van de Streek 22 oktober 2021 0

Borculo Bruist… En dat bruisen kun je heel letterlijk nemen, want het water van de Berkel bruist bij de watermolen, het pronkstuk van het Achterhoekse plaatsje. Een stad met koninklijke allure, waarvan koning Willem Alexander zich ‘Heer’ mag noemen.

Water en groen zijn de kenmerken van Borculo. Beide komen terug in de naam van het stadje. In hedendaags Nederlands zou Borculo gewoon Berkelbos heten. Bos en natuur zijn er ruimschoots. Water ook: het riviertje de Berkel stroomt langs en deels door Borculo en in het buitengebied slingert de Slinge. De huizen in het centrum zijn zelfs gebouwd op takkenbossen. Daarom moet het water in de Berkel altijd hoog staan: zo blijft het hout nat en treedt er geen verzakking op.

Stormramp
Stormramp raast over de stad Borculo kende een grote stormramp die zich op 10 augustus 1925 rond zeven uur ’s avonds voltrok. Drie doden, tachtig gewonden, 750 huizen beschadigd, waarvan 240 totaal verwoest en een kerk die instortte. Voor het eerst kreeg Nederland te maken met ramptoerisme. Naar schatting een half miljoen mensen kwamen kijken naar de ravage. Het betekende ook de start van Giro 555 waarop iedereen giften kon storten. Sommige gemeenten en ook het buitenland stelden geld beschikbaar voor de herbouw van woningen. Nog steeds zie je in de voorgevels van de huizen de namen van steden en landen die geld gaven zoals: Amsterdam, Zutphen en Zuid-Afrika. Het stadje heeft er het Brandweer-en Stormrampenmuseum aan over gehouden.

ErOpUit
Dobberen in een Berkelzomp, rijden in een brandweerauto, de ravage van de stormramp bekijken of blikken naar glinsterende kristallen in het Kristalmuseum, het is allemaal mogelijk in Borculo (www.borculobruist.nl). Er zijn ook veel fiets- en wandelroutes. Bijvoorbeeld naar de kerkdorpen Geesteren, Gelselaar en Haarlo. Gelselaar, in de volksmond Gaanzegat met zijn ganzenmarkt, Haarlo met zijn achtkantige kerk de Kluntjespot (suikerpot) en Geesteren met zijn korenmolen, Erve Brooks en de kerk met uniek zadeldak.

Lees verder in de nieuwe Naober (herfst).

Plaats een reactie

0 Reacties