Duurzaam duurt 't langst
Inspirerend 26 augustus 2021 0Wanneer is iets nou echt duurzaam? En hoe kun je zelf bijdragen aan een duurzame wereld? We vroegen het een ecoloog, een agrarisch ondernemer en een ontwerper.
Een EcoBoost Hybride auto en een T-shirt van Organic katoen? Is dat nou werkelijk beter voor het milieu? Of wordt de producent er vooral beter van? Of je het nu vraagt aan ontwerper Babette Porcelijn, ondernemer Joanne Malotoux of ecoloog Louise Vet, alle drie stellen ze dat duurzaamheid niet alleen de omgang met de natuur betreft.
Duurzaam in Dikke Van Dale
Duurzaam werd in 1914 omschreven als 'geschikt, bestemd om lang te duren'. In 2015 werd in de Dikke Van Dale aan de de notitie toegevoegd: 'zo min mogelijk grondstoffen verbruikend; gebruikmakend van herwinbare bronnen'. Duurzame levensmiddelen zijn nu dus niet per se lang houdbare levensmiddelen, maar geproduceerd op een manier die het milieu ontziet. Het gebruik van de term is erg populair geworden.
Babette Porcelijn is ontwerper en auteur. Zij wijdt zich sinds 2014 aan een eco-positief leven: meer goed doen voor de planeet dan schade veroorzaken.
Missie: mensen informeren en inspireren tot duurzaam gedrag, door middel haar boeken Mijn verborgen impact (alles voor eco-positief leven, 2016), EcoPositief in vijf stappen (doeboek voor een duurzaam dagelijks leven) en Het happy 2050 scenario (alles wat je kunt doen voor een gelukkige wereld, 2021).
Duurzaam is: “Binnen de draagkracht van de aarde leven. En om dat te checken is het effectiever om niet alleen de zichtbare impact te meten, zoals afval en CO2-uitstoot in Nederland, maar ook de verborgen impact van de productie aan de andere kant van de wereld van alles wat wij hier kopen en gebruiken. De overtreffende trap van duurzaam leven is eco-positief leven; als je meer bijdraagt aan herstel van de natuur dan je schade veroorzaakt.”
Meer info: mijnverborgenimpact.nl
Joanne Malotoux is ondernemer, boerin, ecoloog en docent biologie. Ontwikkelt De Patrijs, een ecologische burgerboerderij in de Achterhoek.
Missie: De ommezwaai in de landbouw concreet handen en voeten geven door zelf een gangbaar melkveebedrijf naar een ecologisch verantwoorde en natuur inclusieve boerderij om te vormen
Duurzaam is: “Binnen ecologische grenzen leven, werken en voedsel verbouwen. Niet meer gebruiken dan de aarde aankan, met de natuur meewerken in plaats van ertegenin en kringlopen sluiten. En eigenlijk meer nog dan duurzaam is regenereren: de aarde niet uitputten maar juist verrijken.”
Meer info: cooperatie.depatrijs.eco
Louise Vet is emeritus-hoogleraar evolutionaire ecologie aan Wageningen Universiteit.
Missie: Ecologische kennis voor een duurzame economie uitdragen naar politiek, bedrijfsleven en het brede publiek. Als voorzitter van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel werkt ze samen met natuurorganisaties, boerenorganisaties, kennisinstellingen, overheden, banken en bedrijven aan een groenere wereld.
Duurzaam is: “De integrale duurzaamheidsprincipes van de natuur benutten in al het menselijk handelen. Dus baseer alles op zonne-energie en biodiversiteit en werk circulair.”
Meer info: www.maakgrijsgroener.nl
Lees het gehele artikel in de nieuwe Naober (nazomer 2021)
0 Reacties