Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
De energietransitie om aan het klimaatakkoord te voldoen dendert voort. Er zijn steeds meer plannen om behalve zonneparken ook windturbines in de regio neer te zetten. Dit stuit op enorm veel weerstand. Ben jij voor of tegen?
In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw was er een vaste weekplanning voor het huishouden. De uitdrukking ‘maandag wasdag’ komt omdat vroeger iedere maandag alle kleding en ander wasgoed werd gewassen.
Pluk de dag! Want... 'Monn kump altied weer, gistern nooit.'
Weet je nog...? Schoolmelk in de klas
De biodiversiteit holt achteruit. Overal zijn er initiatieven om dat verlies te herstellen. Land van Ons wil 300.000 hectare landbouwgrond opkopen, om daarop op ecologische wijze te boeren en het landschap te verfraaien.
Gezond eten is belangrijk. Maar vaak hebben we geen idee welke reis ons voedsel heeft afgelegd voordat het daadwerkelijk op ons bord ligt. In het Gelderse Wenum-Wiesel is het motto: wat je dichtbij haalt, is lekker en duurzaam.
De oosterling benoemt op tamelijk eenvoudige wijze wat zij of hij ziet. Voor de nieuwe plattelanders is dit goed te volgen. Sterker nog: onze Nedersaksische taal is direct, duidelijk en toch ook wel genuanceerd.
Wat betekent: wat sas as does was kans? Die vraag stelden wij onze lezers in de Zomereditie van Naober. En dat antwoord had u nog van ons tegoed, evenals de namen van de drie prijswinnaars die het juiste antwoord opstuurden.
Het klaverplantje is van oudsher het symbool voor geluk. Maar wist je dat het plantje nog meer in zijn mars heeft? Kruiden als klaver in ons grasland zijn goed voor de bodem én ze kunnen beter tegen droogte.