Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
Rik van Hagen (56) verhuisde al op zijn twaalfde van Zevenaar naar Lelystad en daarna richting Noord-Holland. Toch zou hij zijn oude dag het liefst ergens in het oosten willen slijten.
De boerenstand is in rep en roer. Is er nog toekomst? Bedreigingen alom: stikstof, CO², Natura 2000, halvering van de varkens- en pluimveehouderij. Hoe kijkt de jeugd er tegenaan?
De winkels op het platteland lopen leeg. De laatste bakker, groenteboer en dorpssupermarkt sluit de deuren. In het centrum gaten alsof de tanden in een gebit eruit vallen. De kale etalages zorgen voor een somber beeld.
Hee hef ’t tiedelijke met ’t eeuwige verwisseld. Na een dergelijke boodschap komt de naobermachinerie goed op gang. De buurt regelt alles.
Waarschijnlijk is Sinterklaas het allermooiste kinderfeest. Trouwens… ook voor volwassenen heeft het veel te bieden. En wat is er nu mooier dan rond dit feest voor jong en oud óók in het Drents te zingen, te lezen, te puzzelen.
Melissa van Halderen vertrok in 2017 met haar echtgenoot René en hun zoontje Vince van Dinxperlo naar Den Haag. Daar kwam in december 2018 haar dochtertje Séla Rosa ter wereld. Het bevalt hen uitstekend in het westen.
"Het wordt me allemaal te veel." Tegenover me zit een sterk ogende man van begin vijftig. Zijn kinderen willen het varkensbedrijf niet overnemen nu de sector zo onder het vergrootglas van de maatschappij ligt .
Nieuwkomers en oorspronkelijke bewoners op het platteland. Soms is het water en vuur, vaker zijn het echte naobers. Discussieer mee! Lezers van Naober kunnen het plattelandsforum Olde leu, nieje leu bijwonen en meepraten.
Paulien Hogenkamp schrijft voor Naober over de uitdagingen van de plattelander vandaag de dag. Zij wordt op de zaterdag, 12.00 uur van de Naoberdagen geïnterviewd op het Naober-podium. Daar kunnen lezers vragen aan haar stellen.