Over streekcultuur, dialect, naobers en alles waar we met elkaar trots op zijn.
Jos Salemink uit Gaanderen haalt af en toe herinneringen op in zijn eigen dialect.
De heg moet terug in het landschap. Jantine Schinkelshoek uit Olst is één van de drijvende krachten achter de Stichting Hoopheggen. Ze heeft er haar baan voor opgezegd om een jaar lang aan herwaardering van de heggen te werken.
Veel boeren verkeren in mentale nood. Het aantal zelfdodingen in de agrarische sector is fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Daarom adviseert de agrarisch coach: "Wacht niet met praten tot het je teveel wordt."
Wonen in een prachtig, groot huis met negentien gelijkgestemden, omgeven door idyllische natuur. Dat kan bij de Tuinen van Tourmalijn, een hechte woongemeenschap in Drenthe. “Denk niet dat wij een geitenwollensokkenclubje zijn."
RTV Noordoost Twente lanceerde maandagochtend 21 februari, de Dag van de Moedertaal, streektaalradio.nl. Met non-stop streektaalmuziek: nieuwe nummers, gouwe ouwe en nieuwe programma’s als Høken in de keet, speciaal voor jongeren.
Halverwege het schooljaar zijn er nog altijd veel kleine scholen die niet weten of ze in september hun deuren nog wel kunnen openen. Aan het woord enkele betrokkenen.
Ik zie de olde schuure van mien opa, et meeste grei hunk met een strotouwken nog an de zolder. An een groten spieker in de balk geslagen hink nog steeds de zeise an een touwken van stro en de wuuleklemmen biej' mekare geknupt.
Jarenlang volgde hobbyfotograaf Alex Witteveen het leven van boer Jan. Deze markante Achterhoeker boerde nog op de ouderwetse manier. Boerenerfgoed noemt Alex het. Een bijzondere zwart-wit document.
De boer is troef, de ene dag bu-j koning, de andere dag een boef. Boeren hebben het zwaar te verduren. In de publiciteit worden ze afgeschilderd als milieuvervuilers, dierenmishandelaars, dwarsliggers. Is de boer ineens een boef?